37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legea fondurilor AOAM pentru 2015 a intrat în vigoare

Legea fondurilor AOAM pentru 2015 a intrat în vigoare

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă rămâne la nivelul anului trecut - 4056 lei, iar cea în formă procentuală din salariu şi alte recompense va constitui 9%, care vor fi achitate de angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%. Acest lucru este prevăzut în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2015, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului şi care a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial Nr. 102-104 din 28 aprilie.

Legea sus-menţionată prevede venituri în valoare de peste 5 mlrd 160 mln lei, cheltuieli în sumă de 5 mlrd 260 mln lei, cu un deficit de 100 mln lei. Comparativ cu anul trecut, este prognozată creşterea cu peste 505 mln lei sau cu 10,9% a veniturilor în fondurile AOAM şi cu peste 355 mln lei sau cu 7,3% - a cheltuielilor.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, 4 mlrd 900 mln lei, va fi orientată spre procurarea serviciilor medicale, al căror volum se majorează permanent. În anul curent, din acest buget va fi acoperit un număr mai mare de vizite la medicul-specialist, solicitări de asistenţă medicală urgentă, vizite pentru îngrijirile medicale la domiciliu, precum şi va spori complexitatea cazurilor tratate. Totodată, vor fi finanţate cazuri suplimentare de transplant de ficat şi rinichi, serviciile AVIASAN, chirurgia endovasculară, tratamentul invaziv al infarctului miocardic acut în regim de 24/24 ore etc.

În acest an, va fi extinsă lista medicamentelor compensate şi majorată rata de compensare a acestor preparate, în special a celor antihipertensive. Potrivit legii, bugetul alocat medicamentelor compensate este în valoare de 335 mln lei, cu aproape 119 mln lei mai mult comparativ cu suma acordată în anul trecut.

Legea fondurilor AOAM pentru anul 2015 mai prevede menţinerea perioadei de reduceri de trei luni de la data intrării în vigoare a documentului pentru achitarea primei în sumă fixă. Menţionăm că proprietarii de teren agricol vor beneficia de reduceri de 75% din costul primei, achitând 1 014 lei. În acelaşi timp, 50% din valoarea primei de asigurare (2028 lei) achită fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, titularii de patentă de întreprinzător, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern.

Comentarii

  1. Oxana spune:

    Buna Ziua! Salariu incepind cu luna ianuarie 2015 trebuie recalculat conform cotei noi? Sau aceasta se va lua in calcul incepind cu 28.04.2015, adica incepind cu salariul ce urmeaza a fi calculat pu luna aprilie?

  2. Ирина spune:

    http://cnam.md/?page=46&news=462 Acest lucru este prevăzut în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2015, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului şi care a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial Nr. 102-104 din 28 aprilie. – получается, что начиная с 28 апреля 2015 MED считать по 4,5% + 4,5%

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...