37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Lefuri mai mici pentru şefii întreprinderilor de stat

Lefuri mai mici pentru şefii întreprinderilor de stat

26.11.20121.109 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Lefuri mai mici pentru şefii întreprinderilor de stat

 

Salariul şefilor întreprinderilor de stat, celor cu capital majoritar de stat şi întreprinderilor monopoliste nu va putea depăşi 3 salarii medii pe întreprindere. Până acum plafonul era de 5 salarii medii.

Proiectul de lege, care a fost votat ieri în prima lectură de deputaţi, propune ca mărimea premiilor să fie limitată la 6 salarii de funcţie lunare pe an, ţinând cont de rezultatele activităţii economice a întreprinderilor, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul este o iniţiativă a deputaţilor din fracţiunea Partidului Liberal Democrat. Deputatul Anatolie Dimitriu a menţionat că salarizarea persoanelor aflate în funcţii de conducere la întreprinderile de stat trebuie să vină în concordanţă cu rentabilitatea societăţii. „În timp ce rentabilitatea economică profit net/valoarea medie a activelor pentru anul 2011 a constituit 0,80% - ceea ce semnifică că la 1 leu active se obţin doar 0,8 bănuţi profit net - au fost atestate cazuri în care conducătorii societăţilor respective au cumulat venituri din salariu şi premii de aproape 1 mln de lei", a spus Anatolie Dimitriu.

Deputatul a mai menţionat că absenţa unei uniformităţi în cadrul legal existent permite unor administratori ai activelor statului să îşi acorde prime şi salarii de până la 20 de ori mai mari decât cele ale angajaţilor. „Un sistem echitabil şi nediscriminatoriu este cel în care managerii sunt remuneraţi cu un salariu fix şi cu o bază variabilă care ţine de indicatorii de performanţă atinşi. Corelarea direct-proporţională dintre rezultatele întreprinderii şi remunerarea lor va constitui un stimul pentru concentrarea conducătorilor la creşterea şi dezvoltarea economico-financiară a întreprinderii", a specificat Anatolie Dimitriu.

Iniţiativa legislativă nu se referă la salariile conducătorilor agenţiilor sau instituţiilor similare ca structură agenţiilor, considerate independente, conducătorii cărora se numesc de către Guvern sau Parlament.

 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...