37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   La plata concediului de boală, s-ar putea ca buzunarul angajatului să nu mai fie atins

La plata concediului de boală, s-ar putea ca buzunarul angajatului să nu mai fie atins

23.05.20121.715 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La plata concediului de boală, s-ar putea ca buzunarul angajatului să nu mai fie atins

Procedura de acordare a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă ar putea fi modificată din nou. Pe site-ul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a fost făcut public un proiect de modificare a legii astfel încât la plata concediului de boală să participe doar buzunarul anagajatorului şi cel al statului.

De la 1 iulie 2011 la acoperirea cheltuielilor pentru concediul de boală participă, pe lângă bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv angajatul şi angajatorul. Anterior, concediul de boală era achitat integral din buget. 

Astfel, actualmente, legislaţia prevede că plata indemnizaţiei de incapacitate temporară de muncă se va face în prima zi din contul angajatului, următoarele 3 zile – din contul angajatorului şi începând cu a 5-a zi – din bugetul asigurărilor sociale de stat. 
Prevederea potrivit căreia anagajatul suportă plata indemnizaţiei pentru prima zi a fost declarată la 10 aprilie 2012 va fiind neconstituţională. 

Astfel, dacă noul proiect de modificare a Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale va fi aprobat în Guvern şi în Parlament, ar urma ca primele 3 zile să fie plătite din mijloacele financiare ale angajatorului şi începând cu a 4-a zi - din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, dacă proiectul va fi aprobat, indemnizaţiile stabilite pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă survenite după 10 aprilie 2012 ar urma să fie reexaminate, astfel încât buzunarul angajatului să nu fie atins.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Speram,ca.macar pina la sfirsitul anului sor aprecia cu prima zi a concediului de boala!!!! Functionarilor nostri de Stat foarte tare le place totul sa REEXAMINEZE…De ce oare nu se poate de facut totul la timpul sau si cu cap!!!??? Sau,poate cu aceasta aratati ca lucrati din greu???!!! Mi se pare de Lejile noastre, fara nici o lojica, se rid si kinii,nemaivorbind de cei,care trebue sa le implementeze in lucru zi de zi….Sarmanii angajatori(si contabilii lor)!!!…Angajatorii isi mai asuma inca o povara(in locul Statului!!!),dar contabilii au inca mai multe calcule de facut!!! Kredeti,ca avem putin de lucru si fara aceasta!!!????….Stimati parlamentari, hotariti,va rugam mult,mai repede problema in cauza, ca vrem si noi in concedii legale…Din pacate,nu putem, ca Domniile d-stra ,sa lasam totul balta si sa plecam in vacanta de vara-raspundem de lucratorii angajati,cu toate problemele,bolile si greutatile lor….Noi,din fericire,ne ghindim la cei,care ne asigura salariile noastre..Dar,voi,va ghinditi, oare ,la cei,care le asigura pe ale D-stra???!!!…Ma indoesc……

  2. Adrian spune:

    Ne-au prostit cu buletinele de boala cu totul. Intr-un stat democratic ar trebuie sa zboare capete si sa plateasca dur pentru aceste incomoditati si pierderi aduse contribuabililor si defapt angajatilor , cine acum o sa compenseze zilele neplatite??? ca acum angajatii ar putea acum in masa sa ne dea in judecata pentru violarea dreturilor lor conform constitutiei

  3. Petru spune:

    Si acum cum platim buletinele, prima zi in aer? da, bravo.

  4. Contabil spune:

    Sa vina acum desteapta de Buliga si sa reeexamineze toate bultinele incepin cu 10 aprilie 2012……ca contabilii de fapt altceva nu au de facut decit sa se joace cu prostiile lor….

  5. Rodica spune:

    Complect de acord cu colegii ce s-au expus anterior. Va fi foarte dificil de efectuat recalculul pentru aceasta perioada. In special vor fi probleme in rapoarte.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...