37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   La Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa „Aderarea la AAG în cadrul OMC: provocările de implementare şi beneficiile scontate”

La Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa „Aderarea la AAG în cadrul OMC: provocările de implementare şi beneficiile scontate”

28.09.2016417 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ieri, la Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa internaţională „Aderarea la Acordul privind Achiziţiile Guvernamentale (AAG) în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC): provocările de implementare şi beneficiile scontate". În cadrul evenimentului au fost discutate oportunităţile pe care le oferă Acordul pentru guvern şi comunitatea de afaceri din Republica Moldova.

„Aderarea Republicii Moldova la Acordul de Achiziţii Guvernamentale este un mare succes în contextul integrării în economia globală. La fel de important este că, în acest, fel, apar posibilităţi de modelare a abordărilor pentru achiziţiile publice în cadrul comunităţii internaţionale şi de negociere cu privire la acoperirea pieţei achiziţiilor publice din ţările în curs de dezvoltare", a menţionat şeful oficiului BERD în Moldova, Dimitri Gvindadze. El a accentuat că semnarea documentului nu înseamnă sfârşitul drumului, acordul trebuie pus în aplicare printr-un şir de măsuri, inclusiv ajustarea legislaţiei de domeniu şi reconfigurarea instituţională.

În luna aprilie curent, Ministerul Finanţelor a anunţat despre reforma sistemului de achiziţii publice, acţiune care urmează să se desfăşoare în câteva etape. Este vorba de crearea unei Agenţii de soluţionare a contestaţiilor, introducerea de eAchiziţii şi restructurarea Agenţiei de Achiziţii Publice.

„Ne dorim să debirocratizăm până la maxim Agenţia de Achiziţii Publice şi s-o transformăm dintr-un birou de evidenţă a contractelor, cum este în prezent, într-o agenţie care ghidează procesul de achiziţii publice la nivel naţional. Vreau să vă asigur că Ministerul de Finanţe are intenţia să facă o reformă pe zona de întărire a capacităţii administrative a autorităţilor contractante, pe modul cum se fac controalele şi pe autorităţile care desfăşoară proceduri de achiziţii publice", a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. Strategia şi Planul de acţiuni privind dezvoltarea sistemului de achiziţii publice pentru 2016-2020 a fost de asemenea, prezentat în cadrul conferinţei.

Mai multe proiecte de cooperare tehnică în domeniul achiziţiilor publice vor fi iniţiate ministerele de resort în cooperare cu Delegaţia Uniunii Europene în Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectele de cooperare tehnică vor acorda asistenţă pentru introducerea standardelor AAG în sistemul naţional de achiziţii publice şi implementarea achiziţiilor electronice, cât şi constituirea organului de revizuire a achiziţiilor publice în Moldova.

Conferinţa internaţională „Aderarea la AAG OMC: provocările de implementare şi beneficiile scontate" este organizată de BERD, în comun cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Agenţia de Achiziţii Publice. La eveniment au participat reprezentanţi ai Delegaţiei UE în Moldova, ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi parteneri internaţionali, inclusiv autorităţile de achiziţii publice din Albania, Belarus, Georgia şi Macedonia care iniţiază sau deja derulează procesul de aderare la AAG OMC.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...