37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   IPC 18, analizată la Conferința anuala de fiscalitate și contabilitate

IPC 18, analizată la Conferința anuala de fiscalitate și contabilitate

23.02.20181.829 views Monitorul Fisc.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Anul acesta, în premieră, angajatorii vor prezenta Serviciului Fiscal de Stat formularul IPC 18 - Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate, ce vine să substituie cinci dări de seamă fiscale și declarații care anterior se prezentau la diferite instituții ale statului, în termeni diferiţi.

Aceasta și alte noutăți din domeniul fiscal au fost prezentate ieri la cea de-a VII-a ediție a Conferinței anuale de fiscalitate și contabilitate, organizată de EY Moldova.

Alexandru Șipitca, senior manager Servicii fiscale, EY Moldova, a trecut în revistă cele mai semnificative modificări din legislația fiscală cu impact asupra raportării fiscale a anului 2017 și 2018.

Una din cele mai mari noutăți ale anului este IPC18, care, după cum ați văzut, este destul de complex. S-au introdus coduri noi cu privire la veniturile impozabile ale nerezidenților, sub formă de royalty, dobânzi și creșteri de capital. Știm că aveți încă multe întrebări referitoare la completarea formularului, dar vă îndemnăm să urmăriți baza generalizată a practicii fiscale de pe site-ul Serviciului Fiscal, unde sunt publicate răspunsuri la unele întrebări, i-a informat pe participanți reprezentantul EY Moldova.

Pentru anul 2018 s-au majorat scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute până la 11 280 lei și respectiv 2580 lei. Totodată, de la 1 ianuarie 2018 câștigurile de la loterii și pariuri sportive nu se vor considera surse de venit impozabile. În anul 2018 ratele impozitului pe venit al persoanelor fizice au fost menținute la același nivel ca și anul trecut, însă au fost majorate plafoanele de impozitare: 7% din venitul impozabil ce nu depășește 33 mii lei și 18% din cel de peste 33 mii lei.

La partea de contribuții de asigurări sociale, cotele la fel nu au fost schimbate. Ce este esențial aici - deja au dispărut BASS ȘI REV5, în contextul lansării IPC18. Este important să cunoaștem că corectarea erorilor depistate după completarea Formei IPC18 se va face în baza art.188 din Codul Fiscal, adică la prezentarea unei declarații corectate. Știm că anterior, forma BASS putea fi corectată doar până la 25 martie a anului următor celui de gestiune, iar corectările pentru perioadele anilor anteriori - doar în baza controlului fiscal, a menționat vorbitorul.

De asemenea, prima de asigurare obligatorie de asitență medicală calculată în sumă fixă a rămas la nivelul stabilit pentru 2017 - 4056 lei, această sumă fiind în vigoare deja al treilea an consecutiv.

O noutate ce ține de impozitul pe venit reținut la sursa de plată este reintroducerea obligației de reținere finală a impozitului pe venit pentru plătitorii câștigurilor de la campaniile promoționale în mărime de 18% în partea în care valoare fiecărui câștig depășește mărimea scutirii personale anuale. De asemenea, a fost majorat de la 3 la 5% cota impozitului final reținut din veniturile persoanelor fizice obținute afferent livrării producției din fitotehnie și horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor, a produselor din zootehnie în formă naturală, în masă vie și sacrificată, cu excepția laptelui natural.

A survenit o modificare la capitolul declararea și achitarea impozitului persoanelor fizice și anume, pentru ca persoanele fizice străine să beneficieze de scutirea personală și de deducerea contribuțiilor de asigurări sociale și prime medicale reținute din salarii urmează să confirme statutul de rezident fiscal în baza certificatului de rezidență de la SFS. Această procedură, în opinia organizatorilor conferinţei, este mai complicată, pentru că va fi nevoie de mai multe acte și certificate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...