37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ioniţă: Cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună – fiţi liniştiţi

Ioniţă: Cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună – fiţi liniştiţi

05.10.20121.214 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ioniţă: Cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună - fiţi liniştiţi

Veaceslav Ioniță, preşedintele Comisiei Parlamentare Buget și Finanţe a dat această replică în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă . Deputatul susţine că persoanele care au cheltuieli curente mai mici de 25 de mii de lei lunar nu au de ce să fie îngrijoraţi.

În aceiaşi ordine de idei Ioniţă a precizat că: „ideea pe scurt este următoarea: la noi orice profesor, orice medic care are un salariu foarte micuţ plăteşte impozit, lucru care cred că este corect. Însă este un număr destul de limitat de oameni, care au venituri exagerat de mari, venituri pe care ei nu şi le declară şi venituri din care ei nu plătesc impozit.Or, noi avem persoane care la venituri declarate oficial de 2-3 mii de lei pe lună îşi pot permite să achite factura la energie electrică lunar de 20-30 de mii de lei. Ştiu că acum cine ne ascultă cred că îşi fac cruce, pentru că nu-şi imaginează acest lucru, îşi permit să meargă la odihnă achitând sute de mii de lei şi noi suntem curioşi să aflăm cum oamenii aceştia reuşesc acest lucru. De aceea, atunci când am elaborat această metodă directă, care nu este politică fiscală, ci o chestiune de administrare fiscală, am mers pe ideea ca toţi trebuie să-şi achite impozitul. În rest, e un grup micuţ de oameni foarte bogaţi în ţara aceasta, care au şi jurişti, au şi avocaţi, au tot ce vă doriţi, care îi asistă să întreprindă toate acţiunile ca să nu achite impozite. Şi atunci fiscul a zic: pentru că nu putem să-i vedem la capitolul venituri, hai să-i prindem la capitolul cheltuieli şi să le punem nişte întrebări elementare în privinţa cheltuielilor lor.”.

Referindu-se la persoanele care primesc bani de peste hotare, preşedintele comisiei Buget și Finanţe a specificat: „Noi am fost foarte grijulii şi pentru a limita orice posibilitate pentru a atinge persoanele care nu sunt foarte bogate, am mers la următorul lucru: am pus nişte limite. Deci, fiscul nu va avea dreptul să ia în vizor persoanele a căror cheltuieli anuale, mai exact diferenţa dintre ceea ce declară că au câştigat şi au cheltuit efectiv, este mai puţin de 300 de mii de lei. Ori cheltuielile curente. Dacă eu cheltui pentru pâine şi pentru lapte mai puţin de 25 de mii de lei pe lună, chiar nu am nici un motiv să fiu îngrijorat că fiscul mă va lua în vizor. Încă o dată repet: fiscul ia în vizor doar persoanele care fac cheltuieli fără a avea venituri.Şi am pus acolo câteva criterii. Unul ar fi dacă cheltuieşte fără a avea venituri 100 de mii de lei pentru foaie de odihnă. De aceea, dacă vă uitaţi atent la această lege, veţi vedea că tot instrumentariul de protecţie a cetăţeanului este introdus. Or, noi considerăm extrem de important ca oamenii foarte bogaţi să fie impozitaţi, pe de o parte, iar pe de altă parte noi nu vrem ca prin această lege cetăţeanul simplu să fie deranjat. Cel mai important lucru este că sistemul acesta de monitorizare indirectă a cheltuielilor, care este atât de dificil de implementat, ne rugăm la Dumnezeu ca în cinci ani de zile să dea măcar anumite rezultate. Iar pe tot acest parcurs de cinci ani vom lucra la acest model, împreună cu fiscul, împreună cu Ministerul Finanţelor, împreună cu parlamentul. Şi încă o dată vreau să repet un lucru simplu: noi, şi fiecare cetăţean al Republicii Moldova este extrem de revoltat când aude că oamenii cu vile luxoase, de câteva milioane de euro, cu maşini de sute de mii de euro nu achită nici un impozit, în timp ce cei câteva sute de mii de bugetari care din sărăcia lor achită acest impozit, sunt revoltaţi şi este o revoltă absolut firească.”

 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Ma indoiesc,ca oamenii ce au „si juristi,si avocati si tot ce va doriti”,cum a zis d-ul V.Ionita,vor achita toate impozitele din veniturile sale enorme,INTEGRAL !!!! …Cum a fost pina acum,asa va fi si mai inainte-o sa sufere anume acei,ce au venituri mici,fiindca nu au nici juristii si nici avocatii sai….Pentru un automobil (cumparat din economiile de o viata),sau un apartament,cumparat cu ajutorul rudelor(si pentru dinsii),ce muncesc ca robii dupa hotare,va trebui de dat darea de seama,ca pentru ceva luxos…Insa,trekind pe linga inspectoratele de poltie,judecatorii,birouri de avocati,policlinici(cele mai rau platite profesii!!!)si vazind ce automobile de lux is parcate acolo,te miri-din ce venituri seau cumparat ei masinile acestea si,oare,le vor declara vreo-data???!!! De castelurile lor nici nu vreau sa zic…Ei,si unde putem folosi fraza,ca „toti locuitorii Moldovei sint EGALI in fata Lejii”???!!!

  2. Artur Morarenco spune:

    Eu sunt de acord cu introducerea metodei indirecte de masurarea a veniturilor impozabile. Ea este absolut necesara, doar ca prevederile legale cu privire la acestea nu sunt inca perfecte. Sper ca acestea vor fi perfectionate in viitor.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...