37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ion Prisăcaru: Societatea trebuie să se consolideze în lupta cu cei care nu au nimic sfînt și se gîndesc doar la propriul buzunar

Ion Prisăcaru: Societatea trebuie să se consolideze în lupta cu cei care nu au nimic sfînt și se gîndesc doar la propriul buzunar

13.06.20131.034 views noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ion Prisăcaru: Societatea trebuie să se consolideze în lupta cu cei care nu au nimic sfînt și se gîndesc doar la propriul buzunar

 Va încerca să combată evaziunile fiscale și să contribuie la reformarea instituție. Este vorba despre directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, care intenționează să consolideze societatea în lupta contra agenților economici care se eschivează de la plata impozitelor.

 -         Care e obiectivul principal?

 Obiectivul principal a fost anunțat în momentul învestirii mele în funcție și am făcut apel către colegi să fim în serviciul contribuabililor și nu invers, să lucrăm pentru contribuabil ca el să-și dezvolte afacerea, să aducă mai multe venituri lor personal și bugetului. Doar dacă vom deveni parteneri cu contribuabilul, ar putea și ei să se conformeze și să înțeleagă că ce plătesc contribuie și la beneficiul lor. Și cu cît mai repede vom construi acest parteneriat, cu atît mai bine se va schimba situația bugetului.

 -         Spuneați că intenționați să faceți o reformă în instituție. Despre ce este vorba?

 Reforma instituției trebuie examinată sub aspectul programului de guvernare, iar acolo e prevăzută reforma serviciului vamal, serviciului fiscal, crearea Agenției Veniturilor Publice. Nu avem, deocamdată, un concept clar definitivat, dar la întîlnirile pe care le avem cu donatorii și partenerii externi lucrăm anume asupra creării unei viziuni de reformare.

 -         Ce responsabilități va avea agenția?

 Va fi o structură independentă a Guvernului și, pornind de la denumire, va fi responsabilă de acumularea tuturor veniturilor la bugetul public național. Trebuie să fie aici și impozitele care se plătesc la bugetul de stat și național, și defalcările sociale, și impozitele care se achită prin departamentul vamal – e o structură unică de administrare a veniturilor statului.

 -         Care ar fi impedimentele?

 Cel mai mare impediment ar fi prevalarea intereselor personale asupra intereselor statului.

 -         Cum veți lupta cu aceste interese?

 Nu trebuie să lupt, pentru că și eu voi fi implicat în reforme. Cred că decizia se va lua la nivel de guvern, dar dacă a fost inclusă în programul de guvernare, este o practică care a fost deja implementată și dă rezultate. Cred că dacă a fost inclusă în programul de guvernare, va fi coordonată la nivel de guvern.

 -         Cum veți lupta cu fenomenul evaziunii fiscale?

 Vorbind de conformarea benevolă a celor legalizați, au păcate și ei și vor fi monitorizați, dar trebuie să ne concentrăm atenția spre acei care astăzi ignoră legea și aceștia nu sînt mai puțini decît cei care activează legal. Activitatea noastră să fie axată pe aducerea în cadrul legal a celor care comit evaziuni fiscale, fac concurență neloială celor care sînt legalizați și activează autorizat. Acesta e un proces continuu: aducerea în cadrul legal, apoi conformarea, ca să nu fie eschivare de la plata impozitelor. Dar trebuie să demonstrăm că vrem să înlăturăm concurența neloială. Deja simțim susținerea celora din cadrul legal, ei ne ajută să lucrăm cu cei care ignoră legea. Societatea trebuie să se consolideze, trebuie să luptăm cu acești criminali, care nu au nimic sfînt, ei se gîndesc doar la buzunarul lor. Ei nu conștientizează că copilul lui merge la școală și el nu plătește nimic pentru asta, sau la spital, sau că tatăl lui plînge că are pensie mică, dar el nu își aduce contribuția pentru a îmbunătăți situația. Trebuie să creăm în societate o astfel de atmosferă ca ei să nu fie tolerați. Acest lucru îl facem acum. Vrem ca societatea să ni se alăture. Anume cazurile de ignorare a legislației să nu fie tratate imediat ca politică. În prima săptămînă de cînd am venit, am găsit un lot de țigări de milioane, cu timbre din 2010, și acest fapt a fost tratat drept ”răfuială politică”.

 -         E posibil să schimbi moral societatea?

 Mă deplasez des și mă întîlnesc cu sute de contribuabili, agenți economici. În Soroca, un deținător de patentă se plînge că el trebuie să aibă factură, de aceea că patentarul poate activa doar dacă are vînzări pînă la o sută de mii, iar după asta trebuie să treacă în altă formă juridică, în societate cu acțiune limitată sau altă formă. Și cînd el a început discuția asta, ceilalți agenți economici i-au spus ”dar ce dorești tu? De ce nu vrei să scriem factură? Încalci legea”. Și l-au pus deja ei la respect. Așa trebuie să creăm condiții. Dorim să facem totul ca, începînd de la grădiniță, să fie introdusă în educația copiilor obiectul ”Impozitarea”, cum a fost introdusă ”Religia”, pentru a educa generația care va veni. Încă de la grădiniță trebuie cultivată ”stima pentru plata impozitelor”.

 -         Reforma va fi pe domenii?

 Voi face un anumit schimb de păreri, am fixat niște întrevederi bilaterale cu diferite țări, în ce privește serviciul fiscal și ca departament al veniturilor publice. Trebuie să fie o instituție consolidată, care are un scop: acumularea deplină a veniturilor care trebuie plătite statului. Dar în interior trebuie să se păstreze domeniile. Serviciul fiscal și vama au specificullor. Sper că rezultate vor fi. Această instituție trebuie să aibă drept de anchetă. Azi amenda pentru cel care ignoră legea e de 700 de lei, iar în trei zile e 350 de lei. Iată și toată responsabilitatea. Vom revedea sancțiunile ca să fie concordanță între încălcare și sancțiune. Fiindcă pentru o încălcare gravă, sancțiunea e mizeră, dar pentru o încălcare minoră e foarte mare.

 Deja avem un proiect de lege, pe care dorim să-l promovăm în regim de urgență la Parlament. Nu este echitate. Eu am propus că, dacă azi e 35 de u.c. pentru ilegalitate, eu propun să fie de o sută de ori mai mare. Ce înseamnă 700 de lei? El rîde de cel care activează legal. De aceea, hai să vedem cine e deșteptul. Dacă încălcările nu conduc la calculări suplimentare a impozitelor, pentru ce să fie sancțiuni? Fiecare om greșește. Asta conține titlul 5 al Codului fiscal.

 -         Pînă la urmă, nu considerați că eschivarea de la plata impozitelor se face și prin intermediul unor angajați din instituția pe care o conduceți?

 Angajatul de unul singur nu poate merge la acte de corupție. Iarăși: societatea trebuie să semnaleze încălcările pe care le vede. Noi trebuie să înțelegem că dacă luăm bonul de casă, putem fi convinși că banii de acolo se duc în buget.

 -         Cînd va demara reforma?

 Imediat. A fost învestit noul Guvern – va demara. Am avut întrevederi cu conducerea Guvernului și începem cu crearea agenției.

Comentarii

  1. Ionela spune:

    gospodăriile țărănești refuză eliberarea facturilor larealizare producției agricole

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...