37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Investitorii străini sînt îngrijoraţi de înrăutăţirea dialogului cu autorităţile Moldovei

Investitorii străini sînt îngrijoraţi de înrăutăţirea dialogului cu autorităţile Moldovei

28.06.20121.243 views noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Investitorii străini sînt îngrijoraţi de înrăutăţirea dialogului cu autorităţile Moldovei

 Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) îşi manifestă profunda îngrijorare vizavi de recentele evoluţii în comunicarea dintre autorităţile Republicii Moldova şi oamenii de afaceri. Potrivit unei declaraţii făcute de FIA, includerea în mod netransparent în proiectul de politică fiscală pentru anul 2013 a unor prevederi noi, după încheierea procesului de consultări, a developat esenţa defectuoasă a acestuia. În declaraţie se subliniază că, în lipsa unei analize a costurilor şi beneficiilor politicilor propuse, autorii sînt nevoiţi să opereze mai mult cu argumente emotive, decît cu argumente pragmatice, de ordin economic.

Potrivit reprezentanţilor FIA, la 21 iunie, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, prin declaraţiile sale de după şedinţa Guvernului Republicii Moldova, a indus în eroare opinia publică, distorsionînd rolul instituţiilor statului în crearea unui mediu de afaceri concurenţial sănătos. Invocînd principiile economiei de piaţă, ministrul a sugerat că ar fi firesc ca operatorii locali să facă faţă concurenţei, în condițiile în care, în realitate, piaţa moldovenească este invadată de mărfuri de contrabandă.

Potrivit FIA, acest enunţ este şi mai regretabil atunci cînd vine din partea unei persoane în subordinea căreia se află organele responsabile de colectarea impozitelor: Inspectoratul Fiscal şi Serviciul Vamal, funcţia directă a cărora este combaterea contrabandei. În declaraţie se subliniază că, de rînd cu promovarea intereselor membrilor săi, în vederea creării unui climat investiţional favorabil, misiunea FIA mai constă în apărarea principiilor statului de drept, fără de care nu sînt posibile nici protejarea investițiilor şi, prin urmare, nici dezvoltarea economică a Moldovei. Reprezentanţii FIA menţionează că aceleaşi principii presupun şi deplina funcţionalitate a instituţiilor statului, menite să protejeze piaţa de pătrunderea produselor de contrabandă.

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003. În prezent, ea întruneşte 14 cele mai mari companii cu capital străin în Republica Moldova, a căror sumă totală de investiţii depăşeşte 950 de milioane de dolari.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Daca si Asociatia Investitorilor Straini sea facut concluzia,ca in Ministerul Finantelor(care raspunde in intrejime de starea financiara a Statului!!!) lucreaza persoane necompetente in lucru,apoi,ce sa mai vorbim de competenta in alte structuri statale???!!!Ce o sa zica d-ul V.Negruta,daca investitorii straini isi vor retraje investitiile sale „acasa”???!!! Da,acestea-s-950 mln.de dolari???!!! ….Si,cum va fi pedepsit d-ul Negruta,pentru ca a dus in eroare opinia publica???…. In loc sa imbogatim Statul nostru,atraghind investitii straine,noi o saracim,prin incompetenta celor de „sus”…Da,poate,cuiva ii convinabila asa situatie???!!! Ku kit e mai mare dezordinea,cu atit se „spala” banii mai usor???!!!….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...