37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Investitorii din Ungaria sînt interesaţi să participe la privatizarea bunurilor publice din Moldova

Investitorii din Ungaria sînt interesaţi să participe la privatizarea bunurilor publice din Moldova

22.01.2013827 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Investitorii din Ungaria sînt interesaţi să participe la privatizarea bunurilor publice din Moldova

Ungaria intenţionează să extindă colaborarea comercial-economică cu Republica Moldova, iar investitorii maghiari sînt interesaţi să participe la privatizarea întreprinderilor de stat din republică. Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Moldovei, declaraţia a fost făcută de ambasadorul Ungariei în Moldova, Mátyás Szilagyi, în cadrul întrevederii cu preşedintele CCI, Gheorghe Cucu.

În timpul
ședinței, părțile au discutat despre intensificarea colaborării economice bilaterale. Ambasadorul maghiar s-a pronunţat pentru aprofundarea relaţiilor economice moldo-ungare. Potrivit lui Mátyás Szilagyi, relațiile cu Moldova sînt foarte importante pentru Ungaria, care promovează o politică de deschidere spre est. Diplomatul a menţionat că, în luna aprilie curent, la Budapesta, se preconizează să aibă loc o întrevedere între prim-miniștrii celor două state. În acest context, se preconizează desfășurarea ședinţei Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, precum și un Forum economic moldo-ungar. Ambasadorul a precizat că Ungaria va susţine Moldova pentru ca aceasta să obțină regimul fără vize cu UE și să poată semna în viitorul apropiat Tratatul de asociere. Potrivit lui Mátyás Szilagyi, deja au fost elaborate proiecte ce țin de domeniul agricol și ecologic – epurarea apei, canalizare ș.a.

La rîndul său, Gheorghe Cucu a menţionat că volumul comerţului extern al Moldovei cu Ungaria, în 11 luni ale anului 2012, a însumat 112 milioane de dolari, cu 3% mai pu
țin comparativ cu perioada similară a anului precedent. Ungaria se situează pe locul 12 între partenerii cu care Moldova întreţine relaţii comerciale. La capitolul investiții, în Moldova sînt înregistrare 20 de întreprinderi moldo-ungare. Pentru a se familiariza cu oportunitățile investiționale ale Moldovei, Gheorghe Cucu a invitat reprezentanții mediului de afaceri din Ungaria să viziteze Expoziţia naţională ”Fabricat în Moldova 2013”, care se va desfășura în perioada 30 ianuarie - 2 februarie, la ”Moldexpo”. Pe 31 ianuarie, la Chișinău, va avea loc Forumul Investiţional Internaţional, la care sînt așteptați și participanți din Ungaria. Gheorghe Cucu a salutat iniţiativa privind constituirea Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru cooperare economică, menţionînd că activitatea acesteia va aprofunda parteneriatul dintre oamenii de afaceri din cele două ţări. Printre domeniile care prezintă interes Cucu a menţionat sectorul agricol, industria de prelucrare, turism etc.

Potrivit datelor Biroului Na
țional de Statistică, în 11 luni ale anului 2012, exportul de mărfuri moldovenești pe piața ungară a înregistrat suma de 27,2 mil. dolari, majorîndu-se cu 30,7% față de perioada similară a anului 2011. Importul de mărfuri din Ungaria în Moldova a însumat 81,7 mil. dolari, cu 11,2% mai puțin în raport cu 11 luni ale anului 2011.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...