37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Intermediarii în asigurări trebuie să-și ateste pregătirea profesională. Vezi aici noile cerinţe!

Intermediarii în asigurări trebuie să-și ateste pregătirea profesională. Vezi aici noile cerinţe!

22.11.2016961 views xprimm.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Noul Regulament privind cerintele de pregatire si competenta profesionala in asigurari, care a intrat in vigoare recent, ii vizeaza pe cei implicati in distributia de asigurari, precum brokeri, agenti de asigurare si administratorii acestora. Potrivit noilor prevederi, persoanele vizate sunt obligate sa obtina certificate de calificare, eliberate de autoritatea de supraveghere (CNPF), in urma sustinerii unui examen de atestare. Mai mult, certificarea se va face periodic, o data la 5 ani.

Totodata, potrivit noului regulament, aceste categorii de persoane ar trebui sa detina minim diploma de bacalaureat. Cu toate acestea, pot obtine certificat de calificare si persoanele care nu detin o diploma de bacalaureat, dar au o experienta de cel putin doi ani in asigurari si au studii profesionale sau medii de specialitate.

Potrivit reprezentantilor oficiali ai comisie de supraveghere, scopul acestui regulament este "de a ridica nivelul de calificare al personalului care distribuie produsele de asigurare. Testele vor fi intocmite astfel incat solicitantii de certificate de calificare sa fie motivati sa studieze produsele de asigurare, sa cunoasca gama, esenta si avantajele acestora si sa asigure transmiterea informatiilor corespunzatoare si selectarea eficienta a produsului potrivit necesitatilor clientului".

In urmatorul interval, va fi intrunita Comisia de Atestare pentru organizarea si evaluarea testelor-grila. Cei care nu vor promova testul de calificare il vor putea sustine de mai multe ori.

De mentionat faptul ca nu sunt obligate sa sustina acest test persoanele care detin deja un certificat de calificare profesionala in asigurari eliberat de autoritati internationale sau au participat la cursuri, seminarii, conferinte si congrese internationale, probate prin cel putin 3 certificate si diplome obtinute in ultimii 5 ani. Totodata, persoanele care au o experienta in asigurari de peste 10 ani sau au detinut o functie de conducere intr-o institutie de reglementare si/sau supraveghere in domeniul financiar cel putin 5 ani sau persoanele care au detinut peste 7 ani o functie de raspundere la un asigurator, sunt scutite de acest examen.

Potrivit datelor recente ale CNPF, la 30 septembrie 2016 pe piata de profil activau 69 companii de brokeraj, iar primele intermediate de acestia au atins valoarea de 320,15 milioane lei, in crestere cu 13% fata de primele T3/2015. Astfel, ponderea brokerilor in totalul subscrierilor pietei a ajuns la 31,55%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...