37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Inspectoratul pentru Protecția Mediului – o nouă instituție cu funcții de control

Inspectoratul pentru Protecția Mediului – o nouă instituție cu funcții de control

21.04.2017929 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Autoritățile intenționează să mai creeze o instituție de stat cu funcții de control - Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Acesta va prelua funcțiile de control în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și folosirea resurselor naturale de la Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul Piscicol și Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale.

Proiectul de lege presupune acordarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului a unor noi atribuții în cadrul activității de control asupra respectării legislației în domeniu, și anume dreptul de a sigila instalații, echipamente tehnice, încăperi, alte bunuri mobile și imobile utilizate în activități neautorizate/ilicite de dobândire a resurselor naturale. De asemenea, va avea dreptul de a sigila instalațiile de captare a apei și de a restricționa accesul la sursele de apă, dacă utilizarea acesteia nu este autorizată sau dacă au fost constatate încălcări foarte grave ale reglementărilor legale de folosință și de protecție a apelor în cadrul controlului de stat. Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va avea dreptul de a emite decizii privind repararea prejudiciilor cauzate resurselor de apă ca rezultat al poluării și/sau folosirii neautorizate/neraționale a acesteia.

Potrivit autorilor proiectului de lege, actuala stare de lucruri accentuează necesitatea reformei instituționale și delimitarea clară a competențelor de control, excluderea dublărilor și suprapunerilor existente între funcțiile de control ale instituțiilor. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va asigura controlul de stat asupra stării mediului și componenților lui. Astfel, vor fi reduse cheltuielile și va fi asigurat un management eficient în domeniu.

Amintim că urmează să fie creată și Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Autorii inițiativei susțin că activitatea celor două instituții noi va fi finanțată din resursele prevăzute pentru autoritățile de la care vor fi preluate atribuțiile.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...