37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Inspecţia Muncii vrea sancţiuni de 10.000 de lei pentru agenţii care au muncitori la negru

Inspecţia Muncii vrea sancţiuni de 10.000 de lei pentru agenţii care au muncitori la negru

02.02.20121.219 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Inspecţia Muncii vrea sancţiuni de 10.000 de lei pentru agenţii care au muncitori la negru

 

Inspecţia muncii cere până la zece mii de lei amendă pentru agenţii economici care vor exploata muncitorii la negru. Proiectul de lege a fost avizat de mai multe ministere şi urmează să-l primească pe cel al Ministerului Justiţiei. Anual, angajatorii, care nu plătesc impozite pentru muncitorii săi, prejudiciază statul cu milioane de lei.

Nicu a lucrat paznic la un Centru comercial din capitală. Aşteptările tânărului de a semna contractul de muncă s-au dovedit a fi zadarnice.

"În fiecare dimineaţă cănd veneam la lucru întrebam, când o să fie contractul gata. Îmi spuneau, o să fie, o să fie, în curând. Când m-am adresat de bani, mi-au zis, ce mai vrei şi bani, dacă nu-ţi place du-te acasă", povesteşte bărbatul.

Nicu a fost nevoit să plece de la acest loc de muncă şi să se adreseze la Inspecţia muncii. Reprezentanţii acestei instituţii susţin că actualele sancţiuni de până la 2400 de lei pentru munca la negru nu-i afectează pe angajatori.

"În cazul când e în incapacitate de muncă nu primeşte pentru aceasta, pentru concediul medical absolut nimic, şi mai tragic este când salariaţii nimeresc în accidente de muncă şi atunci nu primesc nici ei nimic şi nici copii lor", a explicat şeful Inspecţiei Muncii, Dumitru Stăvilă.

Proiectul de majorare a sancţiunilor pentru munca la negru aşteaptă avizul ministerului Justiţiei. "Vedem doar dacă se încadrează în cadrul legal general şi atât. Avizul va fi mai mult pe tehnică legislativă", a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

În Moldova munca la negru cel mai des este folosită în construcţii, comerţ şi taximetrie. Anul trecut, inspectorii au depistat peste 1200 de persoane care munceau ilegal.

Comentarii

 1. katea spune:

  de iar depista pe toti bine ar fi…..ca ii bataie de joc….

 2. Adrian spune:

  Atita tipm cit impozitele si asigurarile vor constitui circa 50-60% din salariu net (curat primit la mina) o sa exista acest fenomen

 3. Anatol spune:

  Impozite usturătoare și inspectori corupți, într-un cuvânt Made in Moldova

 4. Nina spune:

  Trebuie de micsorat impozitele ca angajatorii sa nu achite salariul oficial si cel in plic. Intelegem ca este un lucru imposibil, dar trebuie de gasit o solutie.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...