37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Inflația, în scădere a treia lună consecutiv!

Inflația, în scădere a treia lună consecutiv!

14.04.2016585 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a treia lună consecutiv în acest an. Această evoluție confirmă ultima prognoză a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Potrivit unui raport al BNM, riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației.

În luna martie, rata anuală a inflației a constituit 9.4 la sută, micșorându-se cu 0.9 puncte procentuale față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 2.3 puncte procentuale superioară celei din luna martie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an dar și a secetei din anul precedent.

Totuși contribuția acestora a fost inferioară celei din luna precedentă. Astfel, contribuția prețurilor la produsele alimentare s-a diminuat până la nivelul de 4.2 puncte procentuale, iar cea a inflației de bază - până la 3.1 puncte procentuale.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna martie 2016 valoarea de 10.2 la sută, fiind cu 0.4 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 0.1 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuţii negative la formarea ratei lunare a preţurilor la produsele alimentare au fost înregistrate din partea subgrupelor „legume proaspete", „cartofi" şi „lapte și produse lactate". De menționat că diminuarea preţurilor la produsele sus-menţionate a fost influenţată, în principal, de consemnarea pe parcursul ultimelor două luni a unor condiții meteorologice favorabile pentru păstrarea și comercializarea acestor produse.

Totodată, în luna martie 2016, prețurile la combustibili s-au micșorat cu 0.9 la sută față de nivelul lunii precedente. Evoluția respectivă a fost influențată preponderent de diminuarea prețurilor la „carburanți" cu 1.5 la sută, și a prețurilor la „gazul din butelii" cu 0.9 la sută. Totodată, prețurile la „lemne pentru foc" s-au majorat cu 0.2 la sută. În luna de referință, prețurile la „cărbunele de pământ" și la „combustibil lichid" au rămas la nivelul lunii februarie.

În luna de referință, preţurile la produsele şi serviciile reglementate s-au majorat cu 0.3 la sută față de nivelul lunii februarie 2016. Evoluția respectivă a fost determinată în cea mai mare parte de majorarea prețurilor la serviciile comunicării la distanță cu 1.0 la sută. În luna martie 2016, prețurile la medicamente s-au majorat cu 0.4 la sută față de luna precedentă. Totodată, prețurile la serviciile transportului feroviar internațional au înregistrat o diminuare de 0.9 la sută, iar cele aferente serviciilor aeriene s-au majorat cu 0.6 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...