37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Inflația din Zimbabwe, la cote uluitoare: bancnota de 100 de mii de miliarde de dolari

Inflația din Zimbabwe, la cote uluitoare: bancnota de 100 de mii de miliarde de dolari

18.06.20151.102 views digi24.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Dolarul din Zimbabwe a ajuns să fie mult mai valoros pe eBay decât vândut la rata de schimb a băncii centrale. O sută de mii de miliarde de dolari locali pot fi vânduţi cu 35 de dolari americani pe internet, mult mai mult decât cei 40 de cenţi pe care-i oferă bancă centrală.

Însă pentru o bancnotă necirculată se pot obţine peste 120 dolari americani. Cererea e mare, fiindcă bancnota de o sută de mii de miliarde de dolari este cea mai mare tipărită vreodată şi a devenit un simbol al haosului monetar.

Zimbabwe a alunecat în hiperinflaţie după ce guvernul a ordonat confiscarea fermelor deţinute de populaţia albă pentru a le redistribui fermierilor săraci de culoare. Brusc, în Zimbabwe s-a produs mult mai puţin, ţara a intrat în criză, exporturile s-au prăbușit, iar investitorii străinii şi-au făcut bagajele.

În 2008, rata inflaţiei a fost de 5 miliarde la sută şi tot atunci din valoarea monedei s-au tăiat 10 zerouri. Hiperinflaţia însă a continuat până a omorât moneda.

Acum, banca centrală vrea sa o scoată din circulaţie şi s-o înlocuiască cu dolarul american.

Localnicii pot primi 5 dolari americani pentru 175 de catralioane de dolari din Zimbabwe - o sumă cu 15 zerouri, cu care se poate cumpăra un meniu la fast-foodurile străine.

Comentarii

  1. Anton spune:

    Cu pasii pe pare ii face Moldova acum, avem sanse mari sa ajungem si noi pe urmele Zimbabwe

  2. a spune:

    Mda nu sintem departe, cu un picior in prapastie as spune eu.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...