37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Indemnizaţii adresate familiilor cu copii – totaluri către Ziua familiei

Indemnizaţii adresate familiilor cu copii – totaluri către Ziua familiei

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Conform situaţiei la 1 mai 2015 la evidenţă în instituţiile de asigurări sociale din ţară se află: 40 860 de beneficiari de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani şi 35 942 de beneficiari de indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani.

Persoanele asigurate şi persoanele neasigurate, domiciliate în Republica Moldova, beneficiază de următoarele tipuri de indemnizaţii:

  • indemnizaţia unică la naşterea copilului pentru persoanele asigurate şi neasigurate;
  • indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani pentru persoanele asigurate;
  • indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate.

Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului atît pentru persoanele asigurate, cît şi pentru persoanele neasigurate este aceeaşi şi constituie:

  • 3 100 lei - la naşterea primului copil;
  • 3 400 lei - la naşterea fiecărui copil următor.

Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate constituie 400 lei.

Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului constituie 30% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului (lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul), venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai puţin de 400 lei pentru fiecare copil.

De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vîrstei de 3 ani, ca persoană asigurată mai poate beneficia, la cerere opţional: tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului.

Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este de 12 luni de la data naşterii copilului.

Termenul de solicitare a indemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului este de 12 luni de la data naşterii copilului. În cazul în care indemnizaţia respectivă a fost solicitată mai tîrziu de termenul indicat, aceasta se stabileşte retroactiv, dar nu mai mult decît pentru 12 luni premergătoare datei adresării cu condiţia că a fost solicitată în termen de 3 ani - în cazul persoanelor asigurate şi în termen de 1,5 ani - în cazul persoanelor neasigurate, de la data naşterii copilului.

În cazul în care beneficiarul se angajează, îşi reia activitatea sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului stabilită se suspendă.

Dacă mama sau tatăl (beneficiari de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului nu se suspendă.

În cazul în care mama sau tatăl (beneficiar de indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani) se angajează cu program parţial de muncă, indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului nu se suspendă.

Comentarii

  1. Tatiana spune:

    Puteti va rog sa precizati daca exista o marja maxima pentru indemnizatia de ingrijire a copilului? si daca da – cum se calceaza sau care este? Multumesc.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...