37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În premieră: un agent economic va fi sancționat contravențional pentru muncă „la negru” și salariu „în plic”

În premieră: un agent economic va fi sancționat contravențional pentru muncă „la negru” și salariu „în plic”

21.08.2017943 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În premieră, un agent economic va fi pedepsit contravențional pentru încălcarea legislației muncii și achitarea salariului fără reflectarea acestuia în evidența contabilă. Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat ilegalitatea în luna aprilie a anului curent, iar acum câteva zile instanța de judecată a emis Hotărârea de recunoaștere a vinovăției agentului economic în comiterea contravenției. Potrivit legislației, acesta va achita amendă în valoare de 50 000 de lei.

Ca rezultat al acțiunilor întreprinse, angajații SFS au acumulat probe suficiente care să demonstreze utilizarea de către contribuabil a schemelor de achitare a salariului în plic. Suplimentar la impozitele, taxele și sancțiunile aplicate de către Serviciul Fiscal de Stat, în temeiul probelor respective și a actului de control fiscal, de către Inspectoratul Muncii a fost întocmit procesul-verbal contravențional remis spre examinare și aplicarea sancțiunii către instanța de judecată.

În acest context, SFS atenționează toți angajatorii că astfel de acțiuni se vor desfășura în continuare, respectiv, în scopul evitării aplicării sancțiunilor prevăzute de legislație, urmează a se asigura respectarea normelor legale.

NOTĂ SFS: potrivit „ raportului general al activităților de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic" și a muncii „la negru", realizate de grupurile multidisciplinare pentru semestrul I al anului 2017", pe parcursul a șase luni ale anului curent, Serviciul Fiscal de Stat a calculat 8,8 milioane lei suplimentar la buget, ca rezultat al acțiunilor de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic" și a muncii „la negru".

Acest fapt a fost posibil grație acțiunilor desfășurate cu regularitate de către Serviciul Fiscal de Stat, de comun cu Inspectoratul de Stat al Muncii, Ministerul Afacerilor Interne și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Acestea au drept scop combaterea și prevenirea fenomenului muncii la negru și cel al achitării salariului în plic.

Astfel, drept rezultat al acțiunilor desfășurate pe parcursul celor 6 luni ale anului curent, SFS a stabilit multiple încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală). În consecința ilegalităților înregistrate, au fost adoptate 116 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora. Astfel, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe și alte plăți în sumă totală de 8,8 milioane lei, din suma totală fiind deja achitate 2,2 milioane lei.

Totodată, în urma acțiunilor de specialitate, au fost identificate 126 de persoane care practică munca „la negru" și beneficiază de salarii „în plic".

Concomitent, angajați ai SFS au întreprins și acțiuni de monitorizare a activităților desfășurate de către contribuabili, depistare și sancționare a cazurilor de practicare a activității ilicite de întreprinzător, cu întocmirea a 4 929 de procese-verbale contravenționale și aplicarea sancțiunilor în sumă de 6,7 milioane lei. În perioada celor 7 luni ale anului curent, au fost eliberare 9800 de patente de întreprinzător, prelungite 48428 de patente de întreprinzător, depuse 889 de cereri privind înregistrarea activității independente.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...