37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În atenţia contribuabililor – persoane fizice care transmit în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) bunuri imobiliare

În atenţia contribuabililor – persoane fizice care transmit în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) bunuri imobiliare

07.06.20131.071 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În atenţia contribuabililor – persoane fizice care transmit în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) bunuri imobiliare

Vă aducem la cunoştinţă că, potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice care obţin venit din transmiterea în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) a proprietăţii imobiliare, au obligaţia achitării impozitului pe venit în mărime de 5% din valoarea contractului, în cazul transmiterii în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) proprietăţii imobiliare altor persoane decît persoanelor care desfăşoară activitate de întreprinzător (cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător), reprezentanţelor şi reprezentanţelor permanente, instituţiilor, organizaţilor, inclusiv autorităţilor şi instituţiilor publice.

Impozitul se achită lunar, cel tîrziu la data de 2 a lunii în curs, sau în avans. Dacă proprietatea imobiliară a fost transmisă în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) după data de 2, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului.

Persoanele fizice, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) proprietate imobiliară altor persoane decît persoanelor care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, reprezentanţelor şi reprezentanţelor permanente, instituţiilor, organizaţilor, inclusiv autorităţilor şi instituţiilor publice au obligaţia de a înregistra contractul de transmitere în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) a proprietăţii, în termen de 3 zile de la data încheierii acestuia, la organul fiscal teritorial:

în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul;

în a cărui rază teritorială este situat bunul transmis în posesie şi/sau în folosinţă, în cazul în care bunul se află într-o localitate diferită de cea în care este viza de reşedinţă a persoanei fizice.

Atragem atenţia că veniturile din transmiterea în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) a proprietăţii imobiliare, obţinute de persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi achită impozit în mărime de 5% din valoarea contractului, nu necesită de a fi incluse în „Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit” (Forma CET08).

Contribuabilii care nu îşi vor onora obligaţiunile, riscă aplicarea amenzilor şi sancţiunilor, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Informaţii detaliate se pot obţine la:

  • Oficiul fiscal la care se deserveşte contribuabilul din cadrul inspectoratelor fiscale teritoriale;
  • apelînd la numărul de telefon (022) 0-8000-1525;
  • accesînd pagina oficială de internet a Serviciului Fiscal de Stat, la adresa: www.fisc.md, unde se poate găsi şi adresa de e-mail la care se pot transmite întrebări, Baza Generalizată a Practicii Fiscale şi Ghidul contribuabililor-persoane fizice care realizează venituri din transmiterea în posesie şi/sau folosinţă a bunurilor imobiliare.

Comentarii

  1. alina spune:

    Cele maimari venituri detin intradevar persaonele cu chirira, intradevar ar fi corect de ai chema pe toti la cabinet, dar nu de pus saracele alimentari cu capul in jos!

  2. Angela spune:

    5% se refera doar la imobil? Dar pentru autovehicole e 10%? Achita pina la urma compania? Multumesc anticipat de raspuns.

  3. Maia spune:

    Din ce perioada se va calcula 5% la imobil, dar la autovehicule ramine 10% si in forma IRV09 se indica suma impozitului in FOL? Multumim anticipat.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...