37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   In 2014 asigurarile medicale vor fi mai scumpe. Cat vor costa

In 2014 asigurarile medicale vor fi mai scumpe. Cat vor costa

28.11.20132.355 views Înprofunzime.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

In 2014 asigurarile medicale vor fi mai scumpe. Cat vor costa

Polita de asigurare medicala obligatorie pentru persoanele neangajate va costa in anul viitor 4056 de lei. Ca si in alti ani, persoanele care isi vor cumpara polita in primele trei luni o vor obtine la jumatate de pret. Prima de asigurare medicala obligatorie calculata sub forma de contributie procentuala din salariu si alte recompense va creste cu un punct procentual, pana la 8%, dintre care 4% este contributia angajatorilor si tot atata contributia salariatului, transmite IPN. 

Proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenta medicala pentru anul 2014 a fost aprobat de Guvern in sedinta din 27 noiembrie si prevede venituri de 4,7 miliarde de lei si cheltuieli de 4,8 miliarde, cu un deficit de 100 de milioane.

Comparativ cu anul 2013, contributiile angajatorilor pentru asigurarile obligatorii de asigurari in medicina vor creste cu 22 de lei lunar sau cu 264 de lei anual pentru fiecare angajat, luand ca baza de calcul salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul viitor pe sectorul real si bugetar.

Transferurile de la buget pentru categoriile de persoane asigurate de stat vor constitui 2,23 miliarde de lei, in crestere cu 4,3% fata de 2013. De asemenea, din bugetul de stat vor fi alocate 680 de milioane pentru achitarea primelor de asigurare pentru detinatorii de terenuri agricole situate dupa traseul Rabnita Tiraspol.

Ministrul sanatatii, Andrei Usatai, a explicat majorarea costului primelor de asigurare obligatorie in medicina prin necesitatea de a spori capacitatile de diagnostigare a unor maladii rare, de implementare a tehnologiilor noi de tratament, de modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

Comentarii

  1. irina spune:

    din 2014, angajatii vor achita de la 3,5% pentru asigurarea medicala obligatorie, la 4%?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...