"Împreună creăm viitorul acasă " – conferinţă cu privire la rezultatele preliminare ale Programului PARE 1 + 1
Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a organizat la 01.02.2012, o conferinţă întitulată "Împreună creăm viitorul acasă ", proces care a adunat peste 70 de beneficiari ai programului-pilot PARE 1 +1 de atragere a remitenţelor în economia Republicii Moldova, administrat de către Guvern. Ministerul Economiei, reprezentanţi ai altor ministere, organizaţiilor internaţionale şi donatori au analizat rezultatele preliminare ale programului PARE 1 +1, relevând impactul programului asupra dezvoltării regionale.
Iulia Iabanji, Director General al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a informat participanţii conferinţei „că după ce au obţinut fonduri din partea Guvernului, beneficiarii Programului PARE 1 +1 beneficiază pe parcursul unei perioade de până la 24 luni de suport consultativ cuprinzător pentru afaceri şi servicii de monitorizare din partea experţilor ODIMM”.
Ca suport statistic - de la lansarea Programului mai mult de 256 de migranţi, precum şi rudele acestora de gradul întîi au beneficiat de instruiri în iniţierea afacerilor proprii, permiţându-le să-şi consolideze capacităţile antreprenoriale şi oferindu-le informaţii practice privind planificarea afacerii si managementul. Majoritatea migranţilor care şi-au exprimat interesul de a participa la program provin din regiunile centrale din Moldova (Hînceşti, Ialoveni, Ungheni) - 45%, fiind reprezentate de asemenea şi regiunile de sud şi nord din Moldova (în special Cantemir, Cahul, Soroca şi Făleşti).
Prezent la conferinţa dată, Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a ţinut să accentueze că „acesta nu este un Program doar pur economic, ci şi unul cu efect social. Cunosc că pentru un începător în afaceri este foarte important sprijinul, în cazul dat din partea Guvernului, pentru ca cetăţeanul dat să simtă suportul moral din partea statului” şi „doar prin dialog pot fi identificate riscurile sau constrângerile în acest proces atât de necesar pentru această perioadă de dezvoltare economică a ţării noastre”, a specificat dl Lazăr.
Pentru claritatea funcţionării programului-pilot PARE 1 +1, ce funcţionează de circa doi ani, e de specificat că chiar dacă funcţionează după principiul 1+1: atunci când fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu 1 leu în formă de grant din partea Guvernului, programul de atragere a remitenţelor în Economia Moldovei (PARE 1 +1) a generat investiţii de afaceri în mai mult de 60 de comunităţi din 25 de raioane, permiţând migranţilor să investească peste 35 de milioane de lei în economia naţională, în special în sectorul agricol, industrial şi construcţii, adică coeficientul real de multiplicare a alocaţiilor bugetare a fost de circa 1 la 2,7.
„Mă bucur că a apărut o nouă clasă, de întreprinzători, care pun inteligenţă şi suflet în afacerile pornite. Având rezultatele respective, analizăm şi trebuie să lucrăm cu toţii zi de zi, ca acest efect să fie multiplicat. E important ca acest proces să funcţioneze în toate raioanele din ţară, fără a exista „pete albe” la compartimentul dat”, - a spus Valeriu Lazăr, dorind să accentueze „aportul, sau mai corect, implicarea mai consecventă în acest proces al celor de la administraţia publică locală. De la aceste structuri se cere susţinerea tinerilor businessmeni care sunt rezultatul acestui Program, ca pe viitor acest proces să fie în gestiunea nemijlocită a APL, fapt care va conduce direct la creşterea bugetului local”.
La conferinţă au vorbit şi trei tineri beneficianţi ai Programului PARE 1 +1, care şi-au dezvoltat deja businessul, venind cu istoriile lor de succes: Adrian Duca, care a deschis un centru pentru investigaţii medicaleîn oraşul Unhgheni; Mihai Iancu, care a deschis un atelier pentru producerea mobilei în oraşul Şoldăneşti şi Rodica Scutaru, locuitoare a capitalei care a deschis o linie de producere a peleţilor din resturi de biomasă şi, toţi trei au spus că afacerile lor le vor dezvolta în continuare avînd pentru aplicare şi alte programe ale statului. La conferinţă au fost expuse standuri cu produse alimentare şi bunuri produse la mini-întreprinderile mai multor tineri antreprenori din ţară.
Este important de menţionat faptul că majoritatea migranţilor moldoveni care intenţionează să investească în economia naţională au experienţă de lucru în străinătate în aproximativ 27 de ţări ale Uniunii Europene, CSI şi Statele Unite ale Americii, în timp ce principalele ţări de unde remitenţele provin sunt: Italia (52%), Federaţia Rusă (9%), Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Portugalia (5%). Cealaltă parte a remitenţelor provine din Spania, Grecia, Irlanda, România, Franţa, etc.
NOTĂ: Acest Program este susţinut financiar de către bugetul public şi parţial prin intermediul proiectului "Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatul pentru Mobilitate UE - Moldova", proiect cu un buget total de 1,999,734.77 EUR / 30,822,578.58 MDL finanţat de programul IEVP UE şi pus în aplicare de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), programul-pilot PARE 1 +1 este implementat în Moldova începând cu luna octombrie 2010, promovând activităţile economice în ţara de baştină şi încurajând atât migranţii, cât şi rudele de gradul întîi ale acestora de a investi remitenţele în lansarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării.