37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Impozitul pentru terenurile agricole s-ar putea majora cu 15%. Slusari: „Ar fi mai rațională introducerea impozitului consolidat”

Impozitul pentru terenurile agricole s-ar putea majora cu 15%. Slusari: „Ar fi mai rațională introducerea impozitului consolidat”

02.02.2016459 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Impozitul pentru terenurile cu destinație agricolă s-ar putea majora în anul 2016 cu aproximativ 15 la sută. Acest lucru este prevăzut în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016.

Președintele uniunii agricultorilor „UniAgroProtect" susține că acest lucru nu este o idee inspirată și în contextul în care nu a fost realizată promisiunea de „a scuti agricultorii de impozitul pe venit", ar fi mai rațional „de păstrat cotele vechi și de revenit la problema introducerii impozitului consolidat, care va comasa mai multe impozite si taxe plătite actualmente de către fermieri." Această poziție a fost exprimată de Slusari în cadrul unei declarații remise presei.

Cum se vor modifica taxele pentru terenuri în anul 2016, în cazul în care modificările la politica bugetar-fiscală vor fi aprobate de deputați, vedeți în continuare:

1. Terenurile cu destinaţie agricolă:

a) toate terenurile, altele decât  cele destinate fâneţelor şi păşunilor:

  • care au indici cadastrali - de la 1,5 lei la 1,73 pentru 1 grad-hectar;
  • care nu au indici cadastrali - de la 110 lei la 265,5 lei pentru 1 hectar;

b) terenurile destinate fâneţelor şi păşunilor:

  • care au indici cadastrali - de la 0,75 lei la 0,86 lei pentru 1 grad-hectar;
  • care nu au indici cadastrali - de la 55 lei la 63,25 lei pentru 1 hectar;

c) terenurile ocupate de obiecte acvatice (iazuri, lacuri etc.)

  • de la 115 lei pentru 1 hectar de suprafaţă acvatic - la 132,5.

2. Terenurile din intravilan:

a) terenurile pe care sunt amplasate fondul de locuinţe, loturile de pe lîngă domiciliu (inclusiv terenurile atribuite de către autoritatea administraţiei publice locale ca loturi de pe lîngă domiciliu, şi distribuite în extravilan, din cauza insuficienţei de terenuri în intravilan):

  • în localităţile rurale - de la 1 leu până la 1,15 lei pentru 100 m2;

Terenurile atribuite de către autoritatea administraţiei publice locale ca loturi de pe lîngă domiciliu şi distribuite în extravilan din cauza insuficienţei de terenuri în intravilan, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate:

  • în oraşe - de la 2 lei la 2,3 lei pentru 100 m2;
  • în municipiile Chişinău şi Bălţi - de la 10 lei la 11,5 lei pentru 100 m2;
  • în celelalte municipii şi în oraşele-reşedinţă - de la 4 lei la 4,6 lei pentru 100 m2;

b) terenurile destinate întreprinderilor agricole, alte terenuri neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate:

  • în oraşe şi în localităţile rurale - de la 10 lei la 11,5 lei pentru 100 m2;
  • în municipiile Chişinău şi Bălţi - de la 30 lei, până la 34,5 lei pentru 100 m2;
  • în celelalte municipii şi în oraşele-reşedinţă - de la 10 lei la 11,5 lei pentru 100 m2.

3. Terenurile din extravilan, altele decât cele specificate la pct. 5, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate

  • de la 70 lei la 80,5 lei pentru 1 hectar.

5. Terenurile din extravilan pe care sunt amplasate clădiri şi construcţii, carierele şi pămînturile distruse în urma activităţii de producţie, neevaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate

  • de la 350 lei la 402,5 lei pentru 1 hectar.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...