Ministerul Finanţelor îşi propune să introducă un impozit pe avere, care va include la prima etapă persoanele fizice în proprietatea cărora se află unul sau mai multe imobile cu au o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei. Ulterior sub incidenţa acestei legi vor intra şi alte bunuri considerate de lux, cum ar fi autoturismele.
Guvernul a aprobat recent proiect de lege despre modificarea şi completarea unor acte legislative pentru realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru 2016. Unul din proiectele de legi, prevede impozitarea suplimentară a imobilelor deţinute de persoanele fizice. Este vorba de casele care au o suprafaţă mai mare de 120 de m2, a căror valoare estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, depăşeşte 1,5 milioane de lei. Taxa suplimentară pe avere va constitui 0,8% din valoarea imobilului.
Persoanele care deţin mai multe imobile care depăşesc 120 m2 şi valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei intră de asemeni sub incidenţa acestei legi.
Ministerul Finanţelor estimează că va colecta aproximativ 50 milioane de lei din aplicarea acestui impozit. În total în ţară există 3322 de persoane fizice care intră sub incidenţa acestei legi. Astfel, valoarea medie a acestui impozit va constitui 15 mii de lei. Acesta nu se va aplica pe loturile de teren, garaje, şi alte construcţii adiacente sau spaţii de producţie.
Impozitul vizează circa 1% din bunurile imobile din ţară, iar 98% se află în Chişinău. În contul impozitului pe avere, contribuabilii din capitală vor achita circa 37 milioane de lei.
Potrivit funcţionarilor de la Ministerul Finanţelor, aceasta este prima etapă de aplicare a impozitului pe avere, iar în viitor vor fi incluse autoturismele scumpe şi alte bunuri de lux.
„Prin acest impozit dorim să taxăm imobilele de lux. Noi ţintim să taxăm oamenii cu averi mai mari, ca venitul din acest impozit să fie utilizat pentru programe sociale. Acesta este un prim pas, când vom impozita doar imobilele. Din practica europeană se impozitează de asemenea autoturismele şi activele financiare. Nu este un impozit suplimentar pe acelaşi bun, ci un impozit pe avere", a declarat Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu în cadrul şedinţei grupului de lucru privind Politica bugetar-fiscală şi vamală pe anul 2016, din 28 martie a anului curent.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor menţionează că autoturismele de lux nu au intrat iniţial sub incidenţa acestui impozit, fiindcă sunt mai dificil de identificat şi ar implica costuri mai mari de gestionare.
În cazul bunurilor imobiliare care intră sub incidenţa acestei legi şi se află în ipotecă sau sunt obiectul unui credit, se va lua în calcul diferenţa pozitivă formată din valoarea estimată a bunul imobiliar şi suma rămasă până la stingerea totală a împrumutului.