37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Impozitul pe avere, contestat la Curtea Constituțională

Impozitul pe avere, contestat la Curtea Constituțională

21.09.20171.308 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un cetățean, nemulțumit că a fost obligat de Serviciul Fiscal de Stat să achite impozitul pe avere, solicită Curții Constituționale să verifice legalitatea taxei. Acesta susține că norma este neconstituțională, deoarece are loc dubla impozitare pentru aceleași bunuri.

Autorul sesizării susține că, "prin impunerea și obligarea cetățenilor la achitarea impozitului pe bunuri și impozitului pe avere se încalcă echitatea fiscală - tratarea egală a persoanelor fizice și juridice, care activează în condiții similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale". Reclamantul afirmă că, pe parcursul anului 2016, a achitat impozitul pe bunuri în valoare de 2849,43 lei, iar la sfârșitul anului a fost obligat să achite, pentru aceleași bunuri, impozitul pe avere în valoare de 12.400 de lei. El susține că, astfel, are loc o impozitare dublă, deoarece obiectul impozabil este unul și același.

Articolul 278 din Codul fiscal, care se referă la baza impozabilă a bunurilor imobiliare, prevede că: "Obiecte ale impunerii sunt bunurile imobiliare, inclusiv terenurile din intravilan sau din extravilan, clădirile, construcţiile, casele de locuit individuale, apartamentele şi alte încăperi izolate, inclusiv bunurile imobiliare aflate la o etapă de finisare a construcţiei de 50% şi mai mult, rămase nefinisate timp de 3 ani după începutul lucrărilor de construcţie. Gradul de finalizare a construcţiei în scopul impozitării se determină de către experţii tehnici în construcţii sau de către agenţii economici cu activităţi în domeniul expertizei tehnice".

În același timp, articolul 2871 stipulează că "impozit pe avere - impozit aplicat asupra averii contribuabilului sub formă de bunuri imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă (cu excepţia terenurilor)".

Autorul susține că norma adoptată nu are un caracter clar în aplicare și încalcă principiul clarității și previzibilității. Astfel, cere magistraților  ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra dispozițiilor articolul 2874, potrivit căruia cota impozitului reprezintă 0,8% din baza impozabilă.

Comentarii

  1. Super contabil spune:

    Oooo corabia se duce la fundul mării. Ghicitoare: Cine fug primii din corabie?! Baieti cumparati popcorn, show-uri o sa fie multe anul acesta si viitor.

  2. ghenadie negara spune:

    nare nici o sansa

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...