37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Impozit de 12% pe venitul de întreprinzător, din 2012

Impozit de 12% pe venitul de întreprinzător, din 2012

27.05.20111.334 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Impozit de 12% pe venitul de întreprinzător, din 2012

 

Politica fiscală şi vamală pentru anii 2012 – 2014, elaborată de Ministerul Finanţelor, prevede reintroducerea, începând cu anul viitor, a impozitului pe venitul agenţilor economici în mărime de 12%. Proiectul politicii fiscale mai include anularea, începând cu 2012, a tuturor facilităţilor fiscale generale şi individuale, cu excepţia celor garantate pentru o perioadă de timp concretă care vizează zonele economice libere, dobânzile la depozite bancare şi valorile mobiliare corporative sub formă de obligaţiuni.

În plus, autorităţile intenţionează să introducă un impozit pe venit unic de 4% din cifra de afaceri anuală de până la 600 000 lei a agenţilor economici din micul bussines.

Totodată, este prevăzută diminuarea de la 15% la 6% a cotei impozitului reţinut la sursă din venitul sub formă de dividende obţinut de agenţi economici şi cetăţenii rezidenţi şi nerezidenţi şi reducerea de la 15% la 12% a mărimii cotei impozitului reţinut la sursă din venitul obţinut de agenţi economici şi cetăţeni nerezidenţi, în aceeaşi mărime ca şi impozitul pe venitul agenţilor economici, cu excepţia venitului sub formă de dividende (6%).

Proiectul mai prevede introducerea sistemului de deducere a provizioanelor pentru companiile de leasing şi majorarea de la 3000 lei la 6000 lei a plafonului de atribuire la categoria de mijloace fixe pe care se calculează uzura.

Politica fiscală pe anii 2012 – 2014 mai include menţinerea la nivelul de 29% şi, respectiv, 7% a mărimii contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

În acelaşi timp, Ministerul informează despre revizuirea în anul 2012 a sistemului de plată a contribuţiilor de asigurare socială şi medicală de către deţinătorii de patentă de întreprinzător, cetăţenii străini, notari, avocaţi şi executorii judecătoreşti şi implementarea în 2013 a Titlului X al Codului fiscal „Contribuţii sociale”, care va reglementa contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii şi primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Obiectivele politicii fiscale au fost publicate pe pagina web a instituţiei pentru a fi consultate cu societatea civilă şi contribuabilii. Obiecţiile şi propunerile urmează a fi prezentate până la 1 iunie 2011 pe adresa electronică: rodica.lefter@mf.gov.md. După consultarea cu contribuabilii proiectul politicii fiscale urmează să fie definitivat şi remis Guvernului pentru aprobare.

Precizăm că, potrivit acordului privind finalizarea celei de-a treia revizuiri a programului ECF/EFF cu Fondul Monetar Internaţional, autorităţile de la Chişinău s-au angajat să reintroducă, începând cu 2012, impozitul pe venitul persoanelor juridice în mărime de 12% şi să aplice un impozit unic de 4% pe venitul întreprinderilor din micul business.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...