37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Importatori sau producători?! Pe cine ar susține statul prin micșorarea cotelor a taxei pe ambalajul poluant ?

Importatori sau producători?! Pe cine ar susține statul prin micșorarea cotelor a taxei pe ambalajul poluant ?

13.04.2017828 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Plata pentru taxa de ambalaj deja a treia lună pune sub presiune mediul de afaceri. Până pe data de 25 martie, companiile trebuiau să achite această taxă la bugetul de stat, în pofida faptului că anumite prevederi cu referire la taxa de mediu urmează a intra în vigoare retroactiv, după publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Modificările aduse la Legea plății pentru poluarea mediului ar dezavantaja producătorii autohtoni. Motivul principal nu este includerea acestora în lista subiecților acestei plăți, dar "ajutorul" adus importatorilor în invadarea piețelor moldovenești.  În ultima variantă a proiectului, aprobată în a doua lectură de Parlament, au fost reduse și mai mult valorile plăților percepute pentru ambalajul din plastic și din aluminiu - material utilizat preponderent de importatori pentru ambalarea produselor de import, susțin producători autohtoni.

O reducere a acestor taxe ar face produsele autohtone, calitative, mai puțin competitive ca și preț față de produsele de import de aceeași gamă.

Taxele percepute în prima lectură au fost unele considerabile pentru mediul de afaceri. La cerința antreprenorilor, în majoritate importatori, acestea au fost reduse ulterior, spun surse ale publicației.

Inițial, pentru produsele ambalate în ambalaj din materiale plastice a cărui capacitate este  sub 1 litru  se aplica o taxă de 0,80 lei, de la 1 litru la 3 litri - 1,00 lei, peste 3 litri - 1,50 lei.

Pentru produsele ambalate în ambalaj din carton neondulat, cu sau fără folie de aluminiu şi/sau polietilenă, a cărui capacitate este sub 1 litru - 1,00 lei, de 1 litru - 1,50 lei, de la 1 litru la 2 litri - 2,50 lei, peste 2 litri - 3,00 lei.

În modificările finale, a fost creată o a treia categorie de ambalaj poluant - pentru ambalajul din aluminiu.

Prin crearea unei categorii separate, cel mai mult au avut de câștigat cei care importă și produc marfă în acest tip de ambalaj. Taxa maximă percepută pentru ambalajul din aluminiu a fost redusă, astfel, de peste cinci ori. 

Mai puțini favorizați în această situație au fost producătorii și importatorii de mărfuri ambalate în ambalaj compozit, unde taxa maximă a fost redusă cu puțin peste 15 procente.

Noile taxe percepute pentru ambalajul poluant:

Cu această situație se vor confrunta mai mulți producători autohtoni din industria alimentară, care produc marfă de o consistență lichidă, așa cum aplicarea plății pentru poluarea mediului pentru produsele solide a fost exclusă. Autoritățile susțin că se va reveni la acest subiect.

Povară dublă pe spinarea producătorilor 

Producătorii autohtoni devin și mai defavorizați comparativ cu importatorii din cauza a cel puțin încă un motiv. La finele lunii decembrie a anului curent intră în vigoare și a principiul de răspundere extinsă a producătorului.

„Viziunea statului în ceea ce privește managementul deșeurilor constă în crearea unui sistem dualist pe anumite segmente: (1) atât organizarea unor sisteme individuale sau colective în vederea atingerii țintelor de reciclare și valorificare; (2) cât și colectarea unor taxe în Fondul Ecologic Național. Crearea acestor sisteme presupune investiții substanțiale care se pot ridica la câteva milioane de euro, resurse financiare care urmează a fi alocate de către agenții economici", se explică într-o scrisoare a Camerei de Comerț Americane din Moldova, adresată ministrului Mediului și ministrului Economiei. 

AmCham Moldova susține că, impunerea unui normativ de plată pentru poluare majorat ar crea presiune financiară suplimentară, mai ales asupra agenților economici de bună credință. În acest sens se invocă practica unor țări europene privind cuantumul contribuțiilor la fondurile de mediu realizate din deșeurile de ambalaj.

Ambalaj poluant, netaxat

Totodată, prin modificările aduse la Legea privind plata pentru poluarea mediului, tipurile de ambalaj au fost separate în ambalaj pimar, secundar și terțiar. Pentru ambalajele secundare și terțiare, utilizate preponderent de către importatori, nu este percepută o taxă, în pofida faptului că efectul nociv ar fi același.

Dacă în cazul ambalajului terțiar  există explicația că acesta ar putea fi utilizat de mai multe ori, atunci în cazul ambalajului secundar, argumente care ar putea fi utilizate pentru excluderea acestuia din lista obiectelor impozabile sunt mai puține.

Proiectul a fost votat în lectură finală în Parlament pe data de 24 martie. Deocamdată acesta nu a intrat în vigoare, nefiind încă publicat în Monitorul Oficial al Moldovei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...