37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   IMPORTANT! Start depunerii declarațiilor pe venit. Ce trebuie să știi despre procedură și ce amenzi riști dacă oferi informație falsă

IMPORTANT! Start depunerii declarațiilor pe venit. Ce trebuie să știi despre procedură și ce amenzi riști dacă oferi informație falsă

21.02.2017750 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Campania declarării veniturilor persoanelor fizice a luat start. Ziua de 25 martie este termenul limită de prezentare a declaraţiilor privind impozitul pe venit pentru persoanele juridice. Termenul limită pentru persoanele fizice a fost extins în acest an până pe data de 30 aprilie. Un briefing dedicat informării cetățenilor din Republica Moldova cu referire la prezentarea declarațiilor pe venit a fost susținut la Inspectoratul Fiscal principal de Stat.

Olga Golban, șefa Direcției metodologia impozitelor directe și impozitare internaționala, IFPS, a declarat în cadrul evenimentului că „persoanele juridice, indiferent de forma de activitate și de organizare, atât întreprinderile individuale, cât și gospodăriile țărănești, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitele pe venit până pe data de 25 martie. Data de 25 martie în anul curent este o zi de odihnă, iar în acest sens regimul de lucru al Inspectoratului Fiscal și al subdiviziunilor teritoriale va fi prelungit, pentru comoditatea contribuabililor."

„Un element nou în anul curent este că pentru persoanele fizice, cetățeni, termenul de prezentare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit a fost extins până la 30 aprilie perioada a fost extinsă pentru a oferi posibilitate cetățenilor să prezinte declarațiile cu referire la impozitul pe venit în termen, dispunând de totalitatea informațiilor oferite de angajatori cu referire la veniturile obținute în anul precedent", a precizat Olga Golban.

Totodată, pe parcursul ultimelor trei perioade fiscale, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat oferă un asemenea serviciu precum declarația precompletată, serviciu care va fi disponibil și în acest an.

Cu referire la persoanele fizice, aceste declarații trebuie prezentate de persoanele care au obligația de a achita impozitul pe venit. Legislația fiscală stabilește mai multe momente în care persoana fizică are obligația să prezinte declarația pe venit, fără a avea obligația de a achita impozitul pe venit.

Sunt obligate să prezinte declarația privind impozitul pe venit:

- Persoanele fizice care obțin venit în sumă ce depășește 29.640 de lei, cu excepția veniturilor obținute de la un singur loc de muncă.

- Persoanele care obțin venituri salariale și nesalariale din mai multe surse.

Veniturile obținute din dividende, Royalty, sau venituri de la vânzarea produselor agricole. Aceste categorii de venituri nu sunt supuse declarării. Aceste venituri sunt supuse impozitării final,  la sursa de plată, în momentul achitării serviciilor oferite de persoana fizică. Aceste venituri nu vor fi incluse în declarații.

Declarațiile privind impozitul pe venit pot fi depuse pe suport de hârtie la Serviciile Fiscale Teritoriale sau utilizând serviciul e-Declarații.

Dacă să ne referim la partea de sancțiuni, persoanele care nu prezintă darea de seamă riscă o amendă de 1000 de lei, persoanele care prezintă întârziat declarațiile riscă o amendă de 200 de lei. Prezentarea dării de seamă cu informații neautentice implică o sancțiune de o mie de lei. „Pe lângă sancțiunile enumerate, trebuie să remarcăm că poate fi aplicată o amendă în mărime de 30 % de la suma impozitului care a fost tăinuită de către persoana vizată", a declarat Olga Golban.

Totuși, sancțiunile enumerate nu vor fi aplicate în situația în care persoanele nu au obligația de a achita impozite și taxe.

În anul 2016 au prezentat declarația cu privire la impozitul pe venit peste 260 de mii de persoane, intre care, aproximativ 170 de mii au fost persoane fizice, cetățeni.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...