37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Important: CNAS a aprobat formularul Declaraţiei lunare

Important: CNAS a aprobat formularul Declaraţiei lunare

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Important: CNAS a aprobat formularul Declaraţiei lunare

Pentru executarea prevederilor art. 5 al Legii nr. 489 din 08.07.1999 privind sistemul public de asigurări sociale introduse prin Legea nr. 160 din 18.07.2014 pentru modificarea Legii nr. 489-XIV din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări social (Monitorul Oficial,  8 august 2014, nr. 223-230), Casa Naţională de Asigurări Sociale a aprobat prin Ordinul nr. 263-A din 03.10.2014 formularele Declaraţiei privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii forma BASS şi Declaraţiei privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatori forma BASS-AN, precum şi Instrucţiunea cu privire la modul de completare a Declaraţiei privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii (forma BASS) şi a Declaraţiei privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatori (forma BASS-AN).

Vizitatorii site-ului pot face cunoştinţă cu aceste documente la rubricile Formulare CNAS -> Declaraţia BASS şi Formulare CNAS -> Indicaţii metodice. 

În conformitate cu prevederile Legii nr.160 din 18 iulie 2014 pentru modificarea Legii nr. 489-XIV din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări sociale, implementarea prezentării lunare a declaraţiilor privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se iniţiază de la 01.01.2015, respectiv, declaraţiile forma BASS şi forma BASS-AN se pun în aplicare de la 01 ianuarie 2015.

Angajatorii, indiferent de tipul de proprietate şi de forma juridică de organizare, începînd cu perioada ianuarie 2015, vor prezenta Declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii forma BASS – lunar, pînă la data de 25 a lunii următoare celei de gestiune.

Pentru perioadele de pînă la 01.01.2015 se prezintă declaraţiile forma 4-BASS şi forma 4-BASS (an).

Comentarii

 1. Petru spune:

  offf si aistea, putin de lucru avem. Macar sa daie ceva in schimb, ca exemplu sa calculeze si sa plateasca ei buletinele de boala!!!!!!! Peste toate partile ne preseaza pe noi.

 2. Татьяна spune:

  Формуляров нет на сайте???? Почему???

 3. Mariana spune:

  Ar fi binevenit ca agentii economici care nu activeaza si nu au baza de plata sa nu prezinte pe zero aceste declaratii, la fel ca si la impozite, daca e pe zero – nu se prezinta. Si pentru CNAS e mai usor sa administreze fara N declaratii pe zero, si pentru agentii economici care nu activeaza, fie temporar, sa nu aiba de prezentat

 4. Victoria spune:

  Moldova-tara de ministri,cu o fantezie FOARTE bogata!!! Mai,ales la CNAS!!!! d-a Buliga,de acum nu mai stie ce inventii sa mai intreprinda!!!!…Cine se ghindeste,oare,la noi,contabilii???!!!…Noua patronii nu vor sa ne mareasca salariile,dar lucrul se adauga!!!!…Kind sa mai dovedesti sa te perfectionezi profesional???!!!!

 5. Галина spune:

  А CNAS не хочет забрать все больничные себе?

 6. Pentru spune:

  Victoria, probabil pe aceasta si mizeza statul ca sa facem cit mai multe greseli.
  Mersi paginii aceastea ca ne mai mentine in forma. Respect

 7. Tatiana spune:

  Sarmanii contabili! ar fi bine sa se prezinte bilantul contabil de catre contabil, iar INSTITUTIILE PUBLICE sa si perfecteze singure rapoarte si dari de seama de care au nevoie.

 8. Viky spune:

  Nu vad formularul BASS pe saitul cnas.md si nici pe raportare.md
  Cred ca va aparea mai tirziu…
  Nu vad mare problema in aceste schimbari, 1C il voi reinnoi in ianuarie 2015, cu conturi noi, si deja voi descarca REV5 si BASS pe raportare.md
  E greu pentru contabilii care duc multe intreprinderi mici prin cumul
  Cei care nu cunosc: semnatura mobila la MoldCell costa 10lei/luna 10 semnaturi

 9. Tascu Angela spune:

  Inteleg ca au nevoie de date la timp,dar noi contabilii ce facem? Cine pe noi ne intelege si cu ce ne ajuta?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...