Parlamentul a găzduit prezentarea studiului "Impactul Acordului de Comerț Liber asupra comerțului din Republica Moldova, inclusiv rolul investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova", realizată de expertul german Ricardo Giucci.
Studiul remarcă o reorientare clară a exporturilor Republicii Moldova către UE. Dacă în 2015, primul an de implementare a Acordului de Comerț Liber cu UE, exporturile către UE au scăzut cu circa 2%, în 2016 exporturile s-au recuperat pe deplin, înregistrând o creștere de peste 9%.
Potrivit statisticilor oficiale, în 2016, exporturile către UE constituiau circa 2/3 din total, prevalând bunurile, însă și serviciile au avut un rol important. Produsele legumicole, produsele alimentare fabricate, textilele, mașinile și echipamentul reprezintă peste 70% din totalul exporturilor de bunuri. La capitolul exporturi de servicii sunt remarcate 3 sectoare: transporturi, călătorii și servicii de comunicații.
"Implementarea Acordului de Comerț Liber este un proces continuu de armonizare cu normele UE, care ar putea dura până la 10 ani. În timpul acestui proces de lungă durată, vor apărea factori adiționali ce vor contribui la exporturi mai mari către UE. Este vorba de costuri mai joase pentru companiile moldovenești, acces mai larg pe piața europeană în special pentru produsele alimentare, atragerea investițiilor reale în Republica Moldova", a menționat expertul german.
Ricardo Giucci estimează că, în următoarea perioadă, exporturile către UE vor crește în continuare, cu suportul Acordului de Comerț Liber, susținând dezvoltarea economică a țării. Totodată, autoritățile Republicii Moldova sunt îndemnate să continue implementarea Acordului de Comerț Liber cu UE.
La discuții au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, președinți ai comisiilor permanente, deputați și consultanți din comisiile parlamentare. Prezentarea studiului a avut loc pe platforma Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană.