37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   IDIS „Viitorul” despre stabilitatea economică în 2016

IDIS „Viitorul” despre stabilitatea economică în 2016

03.06.2016690 views TeleRadio Moldova
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prognoze economice pesimiste pentru 2016, în situaţia în care finanţarea externă nu va fi deblocată. Potrivit experţilor în economie, preţurile ar putea creşte cu peste 7 la sută dacă autorităţile nu vor lua măsuri. Vestea bună e că, potrivit estimărilor specialiştilor, tarifele la energia electrică şi gazele naturale nu vor fi majorate. Acestea sunt câteva dintre estimările prezentate de experţii IDIS „Viitorul", relatează Mesager.

Potrivit specialiştilor, stabilitatea economică a țării depinde, în primul rând, de menţinerea cursului valutar la acelaşi nivel.

„Unicul indicator cheie de care va depinde inflaţia în 2016 este cum BNM va gestiona piaţa valutară şi cum va asigura stabilitatea cursului valutar. Noi estimăm că inflaţia va fi cel mult 7,2%. În cazul în care BNM va păstra cursul valutar, noi considerăm că inflaţia poate să coboare chiar şi până la 4-5 procente", a afirmat Sergiu Gaibu, expert IDIS „Viitorul".

Experţii susţin că şi în acest an, schimbul de produse cu alte state se va reduce semnificativ.

„În 2016 vom asista la o reducere a exportului cu 9 la sută şi a importului cu 5 la sută. Ca contribuție la aceste rezultate negative în primul rând vor fi producţiile slabe în agricultură şi industrie, problemele în sectorul financiar-bancar şi accesul limitat pe pieţele internaţionale", a spus Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul".

Specialiştii exclud însă o majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale. În schimb, ei spun că până la sfârşitul anului, carburanţii s-ar putea scumpi.

„Tarifele la energia electrică şi gazele naturale prognozăm că se vor menţine la nivelul actual, deoarece premise pentru operarea unor majorări sau micşorări nu sunt. În cazul produselor petroliere, chiar dacă vom asista la o creştere a preţului petrolului pe piaţa internaţională, nu vor exista influenţe semnificative asupra energiei electrice", a declarat Ion Muntean, expert IDIS „Viitorul".

Specialiştii consideră că singura soluţie de redresare a situaţiei este deblocarea finanţării externe.

În lipsa unor acţiuni concrete din partea statului, dar şi a unei alternative de viitor, tot mai mulţi moldoveni pleacă la muncă peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Cei care au rămas în ţară recunosc că nu le este uşor.

Potrivit datelor oficiale, doar 36 la sută din populaţia ţării este încadrată în câmpul muncii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...