37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   I săptămînă din ianuarie soldată cu 145 controale fiscale

I săptămînă din ianuarie soldată cu 145 controale fiscale

13.02.20131.366 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

I săptămînă din ianuarie soldată cu 145 controale fiscale

Inspectoratul Fiscal de Stat pe mun. Chişinău a supus controalelor prin metoda verificării operative comercianţii din incinta centrelor comerciale, pieţelor şi agenţii economici care prestează servicii în domeniul alimentaţiei publice, de transportare a călătorilor şi bagajelor, în perioada 04.02-10.02.2013.
Astfel, au fost efectuate 145 controale fiscale, încălcări fiind stabilite în cadrul a 119 controale, respectiv, vor fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 2,225 mln. lei şi sancţiuni contravenţionale în sumă de 32,8 mii lei, din care:

 • 39 controale la comercianţii din incinta pieţelor şi centrelor comerciale, inclusiv 29 controale în cadrul cărora s-au stabilit încălcări şi urmează a fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 525,0 mii lei şi sancţiuni contravenţionale în sumă de 16,0 mii lei;
 • 19 controale la agenţii economici care prestează servicii de transport de călători şi bagaje, în cadrul cărora s-au stabilit 19 încălcări, respectiv, vor fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 700,0 mii lei.
 • 27 controale la agenţii economici care activează în domeniul alimentaţiei publice, inclusiv 18 controale în cadrul cărora s-au stabilit încălcări şi urmează a fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 270,0 mii lei şi sancţiuni contravenţionale în sumă de 6,0 mii lei.

Cele mai frecvente încălcări stabilite în cadrul controalelor fiscale sunt:

 1. neprezentarea la prima cerere, persoanelor cu funcţii de răspundere ale organelor cu atribuţii de administrare fiscală a documentelor de evidenţa privind desfăşurarea activităţii de întreprinzător, care se califică ca încălcarea obligaţiilor contribuabilului prevăzute de art.8 (2) lit. f) din Codul fiscal. În acest  caz se aplică amendă în mărime de 10000 lei conform prevederile art.253 (1) din Codul fiscal.
 2. efectuarea decontărilor băneşti în numerar în lipsa MCC sau fără utilizarea MCC existente ce se califică ca încălcare a obligaţiilor contribuabililor prevăzute de art.8 (2) lit. c) din Codul fiscal. Amenda constituind 10000 lei, dacă încălcarea se comite pentru prima oară conform prevederilor art.254 (1), (2), (21). Conform prevederilor art. 254 (4) din Codul fiscal comiterea repetată a încălcărilor specificate la alin.(1), (2) şi (21) se sancţionează cu amendă de 25000 de lei. Comiterea a treia oară şi mai mult a încălcărilor specificate la alin.(1), (2) şi (21) se sancţionează cu o amendă de 50000 de lei pentru fiecare caz.

Atenţionăm că SFS are ca scop conformarea benevolă, prin educarea agenţilor economici în spiritul respectării legislaţiei şi evitarea eventuală a sancţiunilor.

Reiterăm că orice consumator este în drept să solicite bonul de casă, în acest sens aducem spre cunoştinţă că în viitorul apropiat vor fi intensificate verificările la agenţii economici, care nu se conformează legislaţiei fiscale, atât la contribuabilii care nu au fost verificaţi şi practică activitate de întreprinzător, cât şi la acei agenţi economici care deja au fost sancţionaţi conform art. 254 din Titlul V al Codului fiscal.

Comentarii

 1. Petru spune:

  Super, se primeste in mediu 19 000 de o firma. Deci dragi colegi pregatiti aceasta suma, ca fiscul va vine!! Degraba cu asa metode nu o sa fie de la cine a scoate banii ca o sa se inchida, ori o sa fuga din tara

 2. Aurel, patanovici spune:

  bravo fisc(in ghilimele) alte metode nu stiti, numai sa vinturati banii intreprinderilor altceva nimik

 3. Vlad spune:

  statul a intarziat cu cel putin 10ani in a face ordine ,acum bravo voua.

 4. Eugen spune:

  Deci, I săptămână din ianuarie sau februarie?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...