37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul va forţa băncile să plătească în formă de taxe speciale 100 de milioane de lei

Guvernul va forţa băncile să plătească în formă de taxe speciale 100 de milioane de lei

07.07.20111.352 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul va forţa băncile să plătească în formă de taxe speciale 100 de milioane de lei

 

Băncile comerciale din Moldova vor plăti anual, timp de 4 ani, o taxă specială, pentru a asigura stabilitatea financiară, pînă la acumularea sumei necesare de 100 de milioane de lei. Aceste prevederi se conţin în proiectul de lege privind măsurile suplimentare de asigurare a stabilităţii financiare, aprobat astăzi la o şedinţă a Guvernului. Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, astfel, băncile, împreună cu Guvernul, bugetul de stat, ar lua rambursarea unei părţi a datoriei de împrumut în valoare de 600 de milioane de lei, luat de către Banca de Economii de la Banca Naţională pentru plata depozitelor deponenţilor băncii falimentate ”Investprivatbank”, aflată în proces de lichidare.

Ministrul de finanţe a mai spus că băncile vor plăti timp de 4 ani suma de 100 de milioane de lei, aceasta fiind plata lor pentru stabilitatea sectorului bancar. Se preconizează că, în perioada 2011-2013, băncile vor plăti o taxă specială de 0,12% din totalul depozitelor persoanelor în băncile comerciale, înregistrate la data de 31 decembrie a fiecărui an. În 2014, această taxă specială va constitui diferenţa dintre 100 de milioane de lei şi suma acumulată în perioada 2011-2013. Veaceslav Negruţa a menţionat că valoarea taxei speciale va fi calculată de Ministerul Finanţelor pe baza informaţiilor furnizate de către BNM cu privire la valoarea totală a depozitelor în registrele băncilor privind situaţia de la 31 decembrie 2014. Cu 5 zile înainte de 31 ianuarie 2015, Ministerul Finanţelor va prezenta un raport despre mărimea taxei speciale, care va fi achitată de către bănci pentru 2014.

Potrivit lui Neguţa, ea poate fi mai mică de 0,12% din totalul depozitelor. Băncile vor plăti taxa specială pînă la 31 ianuarie a fiecărui an ulterior, pentru care se calculează taxa. Ea va fi alocată de la buget. Se mai preconizează că, în cazul plăţilor întîrziate la taxe speciale, Ministerul Finanţelor, cu asistenţa Băncii Naţionale, vor colecta forţat de la conturile bancare valoarea datoriei şi a amenzilor de întîrziere în valoare de 0,1% din suma restantă pentru fiecare zi de întîrziere a plăţilor.

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    aceasta deja intrece orice limite ale bunului simt. ink o data se demonstreaza k RM este o tara de escroci. astfel, pentru ilegalitatile intimplate la IPB vor plati oamenii de rind, nu cei care s-au imbogatit sau care ink se mai imbogatesc. ti se face greata de asa masuri de „asigurare a stabilitatii financiare”. bancile ar trebui sa opuna rezistenta, in caz contrar nu vedem degraba credite ieftine cum nu ne vedem ciafa fara oglinda.

  2. Adrian spune:

    Intradevar sint niste prostii. Cel mai interesant ca deja sa gasit si metoda de achitarea fortata, si numai decit si amenzi!!!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...