37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul Republicii Moldova, prin deciziile sale, contribuie la diversificarea piețelor externe

Guvernul Republicii Moldova, prin deciziile sale, contribuie la diversificarea piețelor externe

05.11.2014790 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul Republicii Moldova, prin deciziile sale, contribuie la diversificarea piețelor externe

O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de viceministrul Economiei Octavian Calmîc, participă la lucrările celei de-a 2-a sesiuni a Conferinței ONU a statelor în curs de dezvoltare fără litoral maritim (LLDC), care se desfăşoară în perioada 3 – 5 noiembrie la Viena, Austria, relatează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Conferinţa reunește reprezentanți ai guvernelor statelor în curs de dezvoltare fără litoral maritim, organizațiilor internaționale, inclusiv reprezentanţi ai sectorului privat. Scopul reuniunii este evaluarea celor zece ani de implementare a Programului de Acţiune Almaty, adoptat în cadrul primei conferințe LLDC (2003, Kazahstan), şi formarea unei noi agende de dezvoltare pentru următorul deceniu.

Programul de acțiune Almaty prevede accesul securizat al țărilor LLDC la și de la mare prin toate mijloacele de transport, în conformitate cu normele aplicabile ale dreptului internațional, reducerea costurilor și îmbunătățirea serviciilor, întru creșterea competitivității exporturilor și extinderea acestora, reducerea costurilor la livrarea importurilor, soluționarea problemelor ce se referă la rețineri și incertitudini în cazul rutelor comerciale. De asemenea, programul nominalizat prevede reducerea pierderilor, daunelor și eventualelor deteriorări la trecerea hotarelor, îmbunătățirea siguranței transportului rutier și securitatea persoanelor de-a lungul coridoarelor.

Astfel, obiectivul reuniunii este de a identifica politici eficiente interne și internaționale, în funcție de rezultatul global de evaluare, precum și noile provocări în abordarea necesităților specifice ale țărilor în curs de dezvoltare fără ieșire la mare, în special a celor ce țin de dezvoltarea infrastructurii, tranzitul și facilitarea schimburilor comerciale, cu scopul de a reduce costurile de tranzit și de a permite acestor țări să participe în comerțul mondial.

În discursul său, Octavian Calmîc a remarcat că „performanța economică și dezvoltarea durabilă a țărilor în curs de dezvoltare fără acces la mare sînt afectate direct de mai mulți factori externi, inclusiv de politică şi securitate. În acest sens, scopul LLDC ar trebui să fie construirea economiilor elastice, relaţiilor politice şi sociale stabile pentru a rezista şi preveni crizele emergente şi șocurile externe.”

De asemenea, viceministrul Economiei a menţionat necesitatea respectării principiilor de drept internațional şi aspirațiile Republicii Moldova de integrare europeană. Cu referire la obstacolele cu care se confruntă R. Moldova în procesul de dezvoltare şi la acţiunile întreprinse pentru depăşirea acestora, Octavian Calmîc a accentuat că „Guvernul Moldovei, prin deciziile sale, contribuie la diversificarea piețelor externe iar negocierile cu partenerii din vest au înregistrat un succes prin liberalizarea pieței vinicole cu Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE fiind a o partea intrinsecă a Acordului de asociere UE-Moldova, ratificat de Parlament în luna iulie curent”.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Comentariu plasat ca test

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...