37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul nu susține aplicarea cotei TVA de 8% pentru unele mărfuri

Guvernul nu susține aplicarea cotei TVA de 8% pentru unele mărfuri

18.05.20171.073 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul nu susține aplicarea cotei reduse TVA de 8% pentru mărfurile stipulate în art. 96, lit.b din Codul fiscal, cum ar fi pâinea şi produsele de panificaţie, producţia din zootehnie în formă naturală, unele tipuri de medicamente, precum și alte mărfuri, livrate de către persoanele fizice și juridice care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, către persoanele juridice și fizice rezidente, care se află pe teritoriul țării noastre și care au relații cu sistemul fiscal. 

În contextul nesusținerii proiectului, ministrul finanţelor, Octavian Armașu s-a referit la art. 17 al Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, care stipulează că pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii ce duc la reducerea veniturilor și majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al lor este prevăzut în lege.

Vreau să menționez că în următorul exercițiu de elaborare a politicii bugetar-fiscale pentru 2018 vom veni cu alinierea Codului fiscal la directivele Uniunii Europene în ceea ce ține de TVA și accize, unde vor fi revizuite toate mecanismele de încasare și aplicare a TVA, precum și evaluate toate facilitățile fiscale existente,a informat Octavian Armașu.

Obiectivele politicii fiscale pentru anii următori prevăd revizuirea facilităților fiscale în contextul anganjamentelor asumate prin Acordul de Asociere, ce prevede armonizarea legislației fiscale naționale privind impozitarea indirectă, a menționat ministrul.

Modificarea propusă va avea un efect negativ asupra veniturilor bugetare existente, va creea o situație incertă ce se va solda cu deficit bugetar neplanificat, precum și alte efecte negative, a adăugat ministrul finanţelor.

Autorul care a elaborat inițiativa legislativă respectivă menționează că este o tratare inechitabilă față de agenții economici, care procură marfă de pe un teritoriu ce nu are relații fiscale cu sustemul bugetar al țării noastre la cota TVA de 20% și care livrează aceiași marfă de pe restul teritoriul țării la cota redusă de 8%, ceea ce stagnează dezvoltarea agenților economici și, în general, a economiei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...