37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul nu a susţinut iniţiativa Preşedintelui de modificare a legii privind taxa pentru poluarea mediului

Guvernul nu a susţinut iniţiativa Preşedintelui de modificare a legii privind taxa pentru poluarea mediului

02.06.2017792 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

O iniţiativă legislative propusă de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ce se referă la modificarea Legii nr.37 din 24 martie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii privind plata pentru poluarea mediului nu a fost susţinută de Guvern.

În contextul exprimării avizului negativ, Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că propunerea autorului este o revenire la situaţia alarmantă din domeniu, care a reuşit a fi îmbunătăţită prin Legea nr. 37 din 24 martie 2017.

Urmare a examinării amendamentelor propuse, comunicăm că proiectul nu se susţine din mai multe considerente. În special, menţionăm că plata pentru poluarea mediului impusă la frontieră prelua forma unei taxe suplimentare la import, fapt, care nu este justificat nici prin prisma prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, nici prin alte acorduri de liber schimb şi nici prin normele internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a declarat Ministrul.

Ministrul Finanţelor a evidenţiat şi alte motive pentru care nu au fost susţinute amendamentele.

La aspecte aferente reducerii încasărilor la bugetul de stat din cauza micşorării taxei, menţionăm că majorarea încasărilor la bugetul de stat pe seama creşterii preţurilor mărfurilor de consum larg, poate cauza reducerea consumului final şi respectiv, micşorarea încasărilor şi altor impozite mai semnificative la bugetul de stat, de exemplu, TVA, a adăugat oficialul.

În partea ce ţine de amendamentele ce vizează aplicarea taxei supraambalajului ce conţin produse cu un conţinut solid, menţionăm că aceste modificări necesită elaborarea unui mecanism de determinare a volumului sau a masei conţinutului, posibilitate care ar putea fi semnată doar în cadrul unui alt exerciţiu şi consultarea repetată a mediului de afaceri pentru realizarea unei analize economice-financiare ample, adăugat Octavian Armaşu.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...