37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul anunță modul de calculare a dobânzii pentru creditele ipotecare în cadrul proiectului Prima Casă

Guvernul anunță modul de calculare a dobânzii pentru creditele ipotecare în cadrul proiectului Prima Casă

01.06.2017971 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Premierul Pavel Filip a propus recent pentru consultări publice proiectul Prima Casă. De asemenea, a fost anunțată o formulă de calcul a ratelor dobânzii pentru creditele ipotecare acordate în cadrul acestui proiect.

Prim-ministrul a accentuat rolul acestui program inclusiv din perspectiva stopării migraţiei tinerilor. „Analizele pe care le avem ne vorbesc clar că tinerii care pleacă peste hotare, o fac preponderent din cauza că nu văd perspective de a-și cumpără o locuință în Republica Moldova. Noi am muncit asupra proiectului dat pentru a le oferi această posibilitate", a spus Pavel Filip.

Guvernul propune ca tinerii să contribuie inițial cu doar 10% din costul locuinței, iar 90% va reprezenta creditul de la bancă. Acesta va fi acordat pe un termen de 25 de ani, cu marja băncii nu mai mare de 3%, la care se va adăuga rata dobânzii pentru creditele medii pentru 6 - 12 luni. Valoarea locuinței nu va depăși un milion de lei.

Pentru definitivarea proiectului Prima Casă, Premierul a solicitat Ministerului Finanțelor să consulte cât mai larg în societate conceptul creat, nu doar cu Asociația Băncilor din Moldova, dar și cu importante segmente de tineri, în vederea identificării elementelor ce pot fi introduse pentru îmbunătățirea proiectului.

De remarcat că potrivit datelor BNM ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate pe un termen de 6-12 luni pentru persoane fizice a constituit 11.36%, în luna aprilie curent.

Astfel, dacă aceste prevederi ar fi aplicate în prezent, beneficiarii proiectului Prima Casă vor achita credite ipotecare cu o rată anuală a dobânzii de 11,36-14,36%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...