37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a renunțat la majorarea unor impozite și taxe

Guvernul a renunțat la majorarea unor impozite și taxe

29.04.20161.884 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul Republicii Moldova a renunțat la ideea majorării în anul 2016 a unor impozite și taxe.

Astfel, Cabinetul de miniștri a renunțat să majoreze impozitul funciar cu 15%, să majoreze costul vinietelor, să introducă un nou impozit la automobile și să majoreze accizele la importul de mașini.

Guvernul a aprobat amendamentele respective în proiectul inițial al politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, votat de Parlament în prima lectură pe 1 aprilie. Însă în cadrul lecturii a doua deputații au propus mai multe modificări, informează NOI.md.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, propunerile parlamentarilor au fost expuse pe 116 pagini, iar Guvernul a susținut mai multe din aceste propuneri.

În particular, Guvernul a acceptat să aplice TVA redus la nivel de 8% la serviciile de transportare și distribuire a gazelor naturale și să scutească de TVA mașinile cu motor electric, pentru a facilita și stimula importul acestor mașini ecologice.

Cabinetul de miniștri a susținut și propunerea deputatului PCRM Oleg Reidman cu privire la aceea ca acciza la țigările cu filtru în acest an să fie stabilită la nivel de 300 de lei (+12%), dar nu mai jos de 400 de lei.

Executivul a operat și unele precizări referitoare la imobilul mai scump de 1,5 milioane de lei, care urmează să fie impozitat cu o taxă nouă în mărime de 0,8% din costul estimativ stabilit de organele cadastrale teritoriale.

Totodată, s-a decis ca pragul care permite încheierea contractelor pentru achitarea eșalonată a obligațiunilor fiscale fără acordul în scris al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat să fie redus de la 600 de mii pînă la 300 de mii de lei.

Termenul pentru implementarea noilor norme ale politicii bugetar-fiscale urmează să fie amînat de la 1 aprilie pentru 1 iunie 2016.

De menționat că Parlamentul a aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016 la 1 aprilie. Documentul prevedea majorarea impozitului funciar pentru terenurile intravilane și extravilane cu 15%, majorarea accizelor la mașini cu 10-12%, introducerea unui nou impozite la automobile din anul 2017, precum și majorarea taxei de drum (vinietă).

Anterior președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Parlamentul nu va susține scumpirea vinietelor în anul 2016, majorarea impozitului funciar și introducerea unei noi modalități de impozitare a mașinilor. Spicherul a spus că aceste chestiuni au fost discutate cu ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, cu conducerea Guvernului și s-a convenit că Parlamentul nu va susține majorarea taxelor și impozitelor respective.

Comentarii

  1. Frunza Maria spune:

    si totusi nu am inteles precizarile referitoare la imobilul mai scump de 1.5 milioane lei, va fi impozitat cu 0.8% din costul estimat sau nu?????

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...