37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a exclus confuzia din Codul Fiscal referitoare la cota TVA pentru carne

Guvernul a exclus confuzia din Codul Fiscal referitoare la cota TVA pentru carne

16.03.20121.576 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Guvernul a exclus confuzia din Codul Fiscal referitoare la cota TVA pentru carne

 

Completarea la Codul Fiscal, aprobată de Parlament printr-o lege ce a intrat în vigoare la 13 ianuarie 2012 şi care a trezit nemulţumirea producătorilor de carne, a fost exclusă. Decizia a fost luată la 14 martie 2012, în cadrul şedinţei Executivului.

Amintim că art.96 din Codul Fiscal, potrivit căruia cota de 8% se aplică inclusiv pentru producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, fusese completat cu textul „ce constituie rezultatul activităţilor desfăşurate conform Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei (CAEM), secţiunea A, diviziunea 01, grupele 01.1–01.3; secţiunea B, diviziunea 05”.

Consultând datele din Clasificatorul activităţilor din economia Moldovei, observăm că producţia din zootehnie nu se regăseşte în secţiunea, diviziunea şi grupele din Clasificator enunţate în fraza ce completează art.97 din Cod. Astfel, din precizarea de mai sus reieşia că producătorii de carne trebuie să aplice nu cota redusă de 8%, ci cota standard TVA - de 20%.

Producătorii de carne au fost nemulţumiţi de această completare la Cod, aprobată de Legislativ, şi au ameninţat cu creşteri de preţuri la carne şi produsele din carne.

Astfel, Cabinetul de Miniştri a decis să excludă această completare. Pentru a intra în vigoare fosta redacţie a art.97, fără completarea care a creat confuzie în aplicarea cotelor TVA, decizia Executivului trebuie să fie aprobată şi în Parlament.

În acest context, prim-ministrul Vlad Filat a spus că necesitatea elaborării unui astfel de proiect a apărut ca urmare a neînţelegerilor dintre instituţii. Acesta a atenționat Cancelaria de Stat, nu doar să recepționeze proiectele de legi, dar și să monitorizeze modul în care acestea sunt implementate.

Premierul a mai solicitat ca legea să fie prezentată Legislativului în regim de urgență pentru a fi aprobată. „Până la acel moment interesele producătorilor de carne nu trebuie să fie afectate”, a menționat sursa.

Comentarii

  1. ghenrihstar spune:

    Principalul berbec de stat ( d-nul Filat } dupa ce a a luat cunostinta cu Clasificatorul a inteles ca sacrificarea si realizarea sin diferite notiuni. Acum asteptam noi ovinele.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...