37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a decis pedepse mai dure pentru fumatul în spaţiul public

Guvernul a decis pedepse mai dure pentru fumatul în spaţiul public

18.12.20131.141 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a decis pedepse mai dure pentru fumatul în spaţiul public

Sancţiunile pentru fumatul în locurile publice închise şi semi-închise, la locurile de muncă, în mijloacele de transport, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ, vor fi înăsprite.

Guvernul a aprobat amendamentele în cauză la Legea cu privire la tutun şi articolele de tutun şi la Codul Contravenţional. Sancţiuni vor fi aplicate şi în cazul în care pe piaţă vor fi plasate produse din tutun ce conţin cantităţi de substanţe toxice peste limitele stabilite în legislaţie sau substanţe interzise, relevă IPN. De asemenea, este interzisă comercializarea produselor din tutun neambalate, comercializarea produselor care fac asociere cu produsele din tutun, expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Amenda va varia între 2.000 şi 10.000 de lei, în funcţie de persoana responsabilă pentru încălcarea legislaţiei, persoană fizică, persoană cu funcţie de răspundere sau persoană juridică. Noile reglementari prevăd interzicerea plasării pe piaţă a produselor de tutun care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi, care creează impresia că produsul prezintă pericol redus. Vor fi interzise şi ţigările slim. Dacă proiectul va fi susţinut de către legislativ, agenţii economici care produc sau importă produse din tutun vor fi obligaţi să prezinte Centrului Naţional de Sănătate Publică lista ingredientelor pe care le conţin ţigările şi cantitatea acestora. Ministerul Sănătăţii propune ca pe fiecare pachet de ţigări să fie imprimat avertismentul general: „Fumatul ucide - renunţaţi acum”, dar şi mesajul „Fumul de tutun conţine mai mult de 70 de substanţe care cauzează cancerul”. Documentul mai prevede ca, începând cu 1 iulie 2014, 75% din ambalajul pachetelor de ţigări să fie acoperit cu imagini care prezintă riscurile acestui viciu. Prin proiect se interzice publicitatea la produsele din tutun, la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. Nu va fi permisă nici promovarea lor prin sponsorizarea diferitelor acţiuni.În legea bugetului pentru 2014 autorităţile planifică să majoreze şi accizele la produsele de tutun.

Comentarii

  1. Aliona spune:

    Ar fi extraordinar daca la noi s-ar face macar ceva in aceasta directie.,..Fumatorii merg si fumeaza, fumeaza unde li se trezeste dorinta…Merg mame, tati cu copii de mana si fumeaza.. cum se poate asa?

  2. Petru spune:

    sustin statul, numai cu impementare, sau constatarea faptelor va fi foarte greu.
    La cum e la noi este situatia si cultura, tare mii teama ca o sa fie o amenda virtuala

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...