37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat pe 2017

Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat pe 2017

09.02.2017669 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de ieri rectificarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2017. Documentul presupune majorări cu 385,9 mil. lei a veniturilor şi a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 385,9 mil. lei. Schimbările nu afectează deficitul bugetar estimat.

Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale şi repartizarea către acestea a unei părţi din fondul rutier. Astfel, alocaţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu 350,3 mil. lei, suma urmând să fie transferată autorităţilor publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional. În acelaşi timp, transferurile către bugetele locale de nivelul întâi sunt majorate cu 385,9 mil. lei, ca urmare a excluderii din Legea privind finanţele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în ţară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.

Documentul de rectificare a bugetului mai presupune şi crearea unei rezerve de lichidităţi în mărime de 2 mld. lei. În esenţă, această rezervă nu implică costuri adiţionale şi este creată pentru a reduce eventualele riscuri generate de imprevizibilitatea pieţei financiare interne, şi anume riscurile de refinanţare a datoriei de stat şi pentru a îmbunătăţi, per general, profilul datoriei sectorului public. Rezerva de lichidităţi însă nu va putea fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, fiind admise doar situaţii excepţionale.

Rezerva de lichidităţi reprezintă un "plan de continuitate a finanţării" şi este utilizat în ţări precum, România, Ungaria, Turcia ş.a. Crearea unei astfel de rezerve în Republica Moldova a fost discutată cu partenerii de dezvoltare, în special cu FMI, şi este privită drept instrument de fortificare a stabilităţii macro-bugetare.

Proiectul de lege privind rectificarea Bugetului de stat pe 2017 urmează să fie adoptat de Parlament.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...