37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pe anul 2011

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pe anul 2011

14.03.20111.113 views Ministerul Finanţelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pe anul 2011

 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi, 12 martie, proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2011 şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, ce rezultă din politica bugetar-fiscală pe anul 2011.   

Potrivit lui Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, veniturile bugetului pentru 2011 sunt estimate la 19,1 miliarde de lei, cea mai mare parte fiind deţinută de veniturile fiscale, care în 2011 constituie circa 83,1%. Totodată, cheltuielile prevăzute pentru anul curent sunt de aproximativ 20,4 miliarde lei, iar deficitul bugetar fiind de 1,3 miliarde lei sau 1,9 % din PIB.  

În 2011 Produsul Intern Brut este evaluat la 82 miliarde lei, în creştere cu 4,5 % faţă de 2010, rata medie a inflaţiei fiind de 7,5 la sută. Salariul mediu pe economie va creşte cu 11 la sută și va ajunge la suma de 3,3 mii de lei. În 2011 vor fi operate majorări salariale şi în sistemul bugetar, pentru care vor fi repartizate adiţional peste jumătate de miliard de lei. 

„Cât priveşte modificările din politica bugetar-fiscală acestea prevăd majorarea cu 50% a cotelor accizelor la băuturile alcoolice tari şi la ţigarete cu şi fără filtru, fapt ce va permite acumularea de surse financiare suplimentare la buget şi va contribui la controlul şi reducerea consumului de astfel de mărfuri dăunătoare sănătăţii populaţiei. De altfel, bugetul din acest an este unul orientat social”, a declarat Veaceslav Negruţa. El a mai menţionat că alte măsuri prevăzute în politica fiscală ţin de modificarea mecanismului de stabilire a mărimilor cotelor taxelor locale prin anularea plafonării acestora, cu acordarea dreptului autorităţilor publice locale de a le fixa de sine stătător, în funcţie de caracteristicile obiectelor impunerii şi surselor financiare necesare. 

Proiectul bugetului avizat de Guvern urmează să fie aprobat în Parlament şi publicat în Monitorul Oficial.   

 

Comentarii

  1. Eugen spune:

    Cind oare se va pune accent pe sectorul de productie?
    Cit se poate de trait din taxe si impozite?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...