37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a aprobat POLITICA FISCALĂ PENTRU ANUL 2012. Vezi care sunt principalele modificări

Guvernul a aprobat POLITICA FISCALĂ PENTRU ANUL 2012. Vezi care sunt principalele modificări

12.10.20111.259 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat POLITICA FISCALĂ PENTRU ANUL 2012. Vezi care sunt principalele modificări

 

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de miercuri, 12 octombrie, proiectul politicii fiscale pentru anul 2012. Documentul urmează să fie remis Parlamentului pentru aprobare până la finele anului curent.

Cea mai importantă noutate a modificărilor în politica fiscală este reintroducerea impozitului de 12% pe venitul agenţilor economici şi stabilirea unui impozit de 4% din cifra de afaceri a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Proiectul mai prevede şi impozitarea persoanelor bogate care nu practică activităţi antreprenoriale veniturile cărora vor fi evaluate prin metode indirecte în funcţie de valoarea cheltuielilor.

Statul intenţionează să majoreze de la 50% la 75% accizele la produsele alcoolice cu concentraţia de alcool de peste 25%, şi de la 10 lei plus 18% la 20 de lei plus 24% accizele la produsele de tutungerie. Totodată, autorităţile au decis să menţină la nivelul de 8% TVA la zahăr şi să anuleze accizele la struguri, iar cele la petrol să le ajusteze la rata anuală a inflaţiei.

Cu referinţă la rezidenţii Zonelor economice libere proiectul prevede stabilirea unui impozit pe venit de 50% din cota stabilită în Republica Moldova pentru venitul rezidenţilor, obţinut de la exportul mărfurilor (serviciilor) originare din zona economică liberă în afara teritoriului vamal, în acelaşi timp rezidenţii care au investit în fondurile fixe ale întreprinderilor lor şi/sau în dezvoltarea infrastructurii zonei economice libere un capital echivalent cu cel puţin 5 milioane dolari SUA sunt scutiţi de plata impozitului pe venitul de la exportul mărfurilor (serviciilor) originare din zona economică liberă în afara teritoriului vamal pe o perioadă de 5 ani.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat în cadrul şedinţei executivului că proiectul de modificare a politicii fiscale a fost elaborat pentru a racorda fiscalitatea internă la rigorile Uniunii Europene şi a fost coordonat cu partenerii externi ai Republicii Moldova.

Rezumând proiectul premierul Vlad Filat a subliniat necesitatea aplicării în perspectivă a unui mecanism de blocare a tranzacţiilor companiilor moldoveneşti care activează în zonele off shore şi a subliniat că există o reglementare a UE de delimitare a companiilor care pot participa la activităţi economice în ţara de origine.

Comentarii

 1. om spune:

  Da de ce nu sa referit la amenzile enorme ??

 2. eu spune:

  Bataie de joc fata de intreprinderile mici si mijlocii!!!….

 3. Elena spune:

  Spiritul de sclav persista in moldoveni – nu numai ca se supun „partenerilor externi”, dar si ii mentioneaza in orice declaratie.

 4. mari spune:

  asa ne trebuie am vrut demogratie, dupa sapa de lemn urmeaza foame…..

 5. stiharu sorin spune:

  hotii la hotii trag

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...