37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă a atins în aprilie cel mai înalt nivel din acest an

Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă a atins în aprilie cel mai înalt nivel din acest an

24.05.20161.129 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut considerabil în luna aprilie și a atins cel mai înalt nivel din acest an, 186.2 la sută, comparativ cu 103.6 la sută în luna martie, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Cererea de valută s-a redus puternic în aprilie, în timp ce oferta a crescut, ceea ce a și determinat majorarea gradului de acoperire. Oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 41,6 milioane de dolari SUA, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o scădere cu 46,4 milioane de dolari SUA.

Pe fondul unui excedent de valută, BNM anunță că a realizat intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 108,1 milioane de dolari SUA.

În aceste condiții, pe parcursul lunii aprilie 2016 cursul de schimb al monedei naționale s-a înscris pe un trend de depreciere moderată în raport cu dolarul SUA, și s-a majorat la finele lunii cu 0.7 la sută comparativ cu cursul înregistrat în ultima zi a lunii martie. Totodată, cursul mediu a scăzut cu 0.6 la sută, de la 19,8160 în luna martie pînă la 19,7066 în luna aprilie.

Datele BNM mai relevă că oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a ridicat în patru luni la 617 milioane de dolari SUA, în timp ce cererea netă a fost de 514 milioane de dolari.

Oferta netă de valută reprezintă diferența între cumpărările și vînzările efectuate de populație, iar cererea netă decalajul între cumpărările și vînzările realizate de agenții economici.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...