37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Grâul alimentar s-ar putea scumpi cu 10% la sfârșitul verii. „Totul depinde de Consiliul Concurenței și insistența producătorilor agricoli”

Grâul alimentar s-ar putea scumpi cu 10% la sfârșitul verii. „Totul depinde de Consiliul Concurenței și insistența producătorilor agricoli”

26.07.2016595 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Grâul alimentar s-ar putea scumpi cu aproximativ 10% către sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Declarația a fost făcută ieri de președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, după ședința de lucru privind prețurile la cereale, cu participarea ministrului Agriculturii Eduard Grama, Consiliului Concurenței și reprezentanților principalelor companii care procurp cereale. Aceasta depinde însă de reacția Consiliului Concurenței dar și gradul de insistență a producătorilor agricoli.

Potrivit lui Alexandru Slusari, prețul grâului în Moldova este extrem de mic, în raport cu cel din țările vecie: Ucraina și România. De aceea, spune el, producătorii agricoli ar trebui să fie mai insistenți și să ceară ca acestea să fie majorate.

„Insistăm că actualul preț la grâu este mic, comparativ cu alte țări. Cheltuielile pentru un hectar de grâu pentru anul 2016 oscilează între 6500-7000 lei, iar prețurile actuale care sunt propuse nu acoperă prețul de cost la grâu. Noi propunem să fie făcută politica de intervenție în agricultură. Această practică există în toate țările UE, în Ucraina și Rusia, când statul, în situația când prețul la anumite tipuri de producție agricole sunt joase, intervine și procură o parte din grâu, de porumb la prețul cu 20-25% mai mare decât cel existent. Și în așa mod este susținut producătorul agricol. Peste o perioadă, când avem ani secetoși și prețul la materia primă este în creștere, atunci statul vinde acest grâu la brutării cu un preț mai mic. În așa mod este susținut consumatorul", a spus președintele UniAgroProtect.

Ministrul Agriculturii, Eduard Grama spune că prețurile la grâu, în țara noastră, sunt influențate de o serie de probleme logistice.

„Asta influențează asupra prețului, deoarece ieșirea noastră din țară este foarte îngustă și noi avem o cantitate foarte mică care putem să o exportă momentan și foarte rapid. Când prețul este foarte bun, nu poți să scoți din țară o cantitate mare de cereale, deoarece ieșirea este foarte îngustă. Cel mai convenabil în prezent este transportul maritim pe care-l folosim. Noi avem două puncte: Reni și Giurgiulești, care sunt foarte limitate în export", a explicat Grama.

În prezent, în aproape toate regiunile Republicii Moldova, preţul la grâu nu depăşeşte 2,2 lei per kg.

Săptămâna trecută, conducerea Asociației Producătorilor Agricoli UniAgroProtect a expediat Consiliului Concurenței o scrisoare prin care a cerut să se autosesizeze "în privința existenței unui acord anticoncurențial între operatorii de pe piața moldovenească a cerealierelor cu scopul micșorării artificiale a prețurilor de achiziție la grâu și orz".

Reprezentanții "UniAgroProtect" susțin că în prezent, prețul grâului în Moldova abia depășește 2,2 lei per kg. Prețul de achiziție a orzului este 1,7-1,8 lei per kg. Asta în timp ce prețurile de procurare a grâului alimentar în Ucraina și România oscilează 3 și 3,2 lei moldovenești per kg în porturi și între 2,8 - 3,2 lei de la traideri.

Asociația Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect" a catalogat situația drept tot mai alarmantă. Membrii acesteia spun că lucrurile au luat această întorsătură în condițiile în care producătorii de culturi cerealiere au multiple datorii, se confruntă cu lipsa depozitelor și problema decapitalizării acute a sectorului agrar.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...