37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Ghicitoare: Ce practicaţi comerţ cu ridicata sau cu amănuntul?

Ghicitoare: Ce practicaţi comerţ cu ridicata sau cu amănuntul?

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ghicitoare: Ce practicaţi comerţ cu ridicata sau cu amănuntul?

După cum se ştie pe 18 ianuarie 2013 au întrat în vigoare modificări în Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţ interior şi Codul Contravenţional care a pus pe jar pe mulţi agenţi economici.

Cele mai importante modificări au fost că printre cerinţele de desfăşurare a comerţului cu ridicată sa adăugat şi cerinţa de achitare a livrărilor efectuate numai prin virament.Aliniatul (2), litera e) art. 2 din lege are următorul text : achitarea mărfurilor procurate/livrate prin virament, cu excepţia cazurilor de achitare a acestora în comerţul combinat.  Deci rezultă că dacă un agent economic care practică activitatea de comerţ cu ridicata, el este obligat de a efectua decontările cu toţi furnizorii şi clienţii săi numai prin virament.Totodată pentru ca să fie respectată această prevedere legală a fost introdusă şi o sancţiune, prin completarea articolului 273 al Codului Contravenţional al RM cu aliniatul 5) care prevede că  încălcarea regulilor de desfăşurare a comerţului cu ridicata se sancţionează atît cumpărătorul, cît şi vînzătorul, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Să încercăm să ne clarificăm cînd un agent economic desfăşoară comerţ cu ridicata şi cînd comerţ cu amănuntul. Ne adresăm la Legea cu privire la comerţ interior scopul căreia este crearea cadrului juridic corespunzător desfăşurării activităţilor de comerţ prin dezvoltarea reţelei de distribuţie a produselor şi serviciilor comerciale în condiţiile respectării liberei concurenţe, protecţiei vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor.  Deci definiţiile din lege:

 • comerciantpersoană juridică cu scop lucrativ sau întreprinzător individual, înregistraţi conform legislaţiei şi autorizaţi să desfăşoare activităţi în domeniul comerţului;
 • comerţ cu ridicata – activitate desfăşurată de comercianţii care cumpără produse în scopul revînzării acestora către alţi comercianţi sau utilizatori profesionali ori colectivi;
 • comerţ cu amănuntul – activitate desfăşurată de comercianţii care vînd produse direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora (consumul final).

Din definiţii vedem diferenţele între comerţ cu ridicata şi cu amănuntul: în comerţ cu ridicata comercianţii cumpără produse în scop de revinzare acestora, iar in comerţ cu amănuntul vînd produse direct consumătorilor. Este clar că şi în cazul comerţului cu amănuntul comerciantul mai întâi procură marfa, iar apoi vinde această marfă. Însă diferenţa principală constă în aceia cui aceşti comercianţi vînd marfa procurată. În cazul comerţului cu ridicata aceştia sunt alţi comercianţi sau utilizatori profesionali ori colectivi, iar in cazul comerţului cu amănuntul  - consumători. Cine sunt alţi comercianţi este dată definiţia mai sus, iar cine sunt utilizatori profesionali ori colectivi este destul de greu de spus, deoarece nu este dată nici o definiţie in Legea cu privire la comerţ interior. În privinţă la consumători în Legea cu privire la comerţ interior tot nu este dată nici o definiţie, insă o găsim in Legea nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumătorului. În art. 1 este dată noţiunea consumătorului care este orice persoană fizică ce intenţionează să comande sau să procure ori care comandă, procură sau foloseşte produse, servicii pentru necesităţi nelegate de activitatea de întreprinzător sau profesională.   

Urmînd logica lucrurilor rezultă că orice vînzare efectuată unui agent economic sau altor persoane care practică activitatea de întreprinzător sau profesională va fi calificată ca o tranzacţie din activitatea de comerţ cu ridicată, chiar dacă compania deţine autorizaţia de comerţ cu amănuntul, şi respectiv va trebuie să accepte achitarea numai prin virament, altfel riscă a fi amendată.

Însă rămâne o soluţie să practicăm comerţ combinat (activitate introdusă prin modificările din data de 18.01.2013), o activitate desfăşurată de comercianţii care vînd, prin sistemul de autoservire, mărfuri alimentare şi nealimentare către persoane juridice şi persoane fizice, înregistrate în baza de date a comerciantului vînzător şi titulare de legitimaţii de acces, în scopul revînzării/prelucrării acestor mărfuri şi al utilizării lor ca produse pentru consum final. De fapt companii care practică acest tip de comerţ poţi număra cu degetul.

În final doresc să menţionez că sa creat o situaţie destul de dificilă pentru toţi comercianţi, că dacă să respecţi întocmai cerinţele legii, rezultă că măcar pentru un pix procurat de către un agent economic de la un magazin prin numerar, va fi amendat cît vânzătorul atît şi cumpărătorul. Se  necesită explicaţii şi lămuriri cît mai urgente din partea autorităţilor de stat în această problemă creată. 

Totodată, în articolul 8 alin.(2) din legea Cu privire la comerţul interior se spune că Regulile specifice de desfăşurare a comerţului cu ridicata se aprobă de Guvern, respectându-se următoarele condiţii (cerinţe) generale:..”. Reiese, că urmează să fie elaborat un Regulament în care să fie stabilite regulile de organizare a comerţului cu ridicata în baza principiilor enumerate în lege. Apare o întrebare firească, în situaţia cînd nu sunt stabilite regulile de desfăşurare a comerţului cu ridicata (nu este publicat Regulamentul), pot fi aplicate sancţiunile pentru încălcarea acestor reguli? Mai mulţi jurişti spun nu, sancţiunile pînă la publicarea Regulamentului nu pot fi aplicate. Dar realităţile în ţara noastră sunt altele, legile, deseori, sunt aplicate după bunul plac.

Adrian Ştirbu

Contabil certificat, auditor

 

Comentarii

 1. Ana spune:

  Eu mai am o intrebare, totusi cind intra in vigoare? pe 18.01.2013 a fost publicat, dar la sfirsit Art.25 aliniat (1) a legii nr.231 se modifica „(1) Prezenta lege intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii” De ce cei de la Ministerul Economiei considera modificarea din 19.01.2013?Sau ceva eu nu am inteles totusi!

 2. Adrian spune:

  Ana in legea nr. 101 din 13,12,12 scrie ca se modifica articolul 25 al legii 231 – 6 luni se refera insasi la legea comert interior, iar despre cind intra in vigoare legea 101 care modifica legea comert interior in textul legii de modificare nu este indicat, deci se considera in momentul publicarii adica pe 18,01,2013

 3. Vera spune:

  Noi sintem o fabrica de producere ,avem autorizatie comert angro si cu amanuntul ,catre firma noastra se atirna aceasta lege?

 4. IRINA spune:

  Sunt notar public. Noi nu practicam activ.de intreprinzator. Putem sau nu sa ne achitam cash pentru procurarea cancelariei, benzinei, blanchetelor etc.?

 5. Adrian spune:

  in legea comert interior este scris asupra caror se rasfringe aceasta lege. plus sint date si geburile de activitate conform clasificatorului CAEM. Daca aveti autorizatie de comert, deci automat nimeriti sub incidenta acestei legi, deoarece probabil aveti magazin.
  In privinta notarului, consider ca puteti procura in numerar in numerar. Chiar consider ca oricare intreprindere poate procura prin numerar de la comerciantii cu amanuntul (care au autorizatie cu amanuntul), macar ca conform legei este destul de greu cite o data sa vezi diferenta intre amanunt sau ridicata.

 6. TATIANA spune:

  Modificarile legii nr.231 intra in vigoare incepind cu data de 19.01.13 ,pur si simplu continutul din art.25 alineatul (1) a suferut la fel modificare.

 7. Lidia spune:

  Am fost la IFS cu aceasta intrebare ,miau spus ca ei nu pot da raspuns concret sa ma adresaz la camera de comrt 0.22238432 -acelas raspuns mau trimis la primarie …..In autorizatie comert angro si amanuntul este aparat de casa…la cine totus trebue de adresat ca sa primim un raspuns normal vindem marfa la Gosp.Taranesti ,cu Patente ,pers. fizice,ei nu dispun de cont bancar .

 8. Constantin spune:

  @ Ana. In ce priveste Art. 25(1) al legii Nr. 101din 3.12.2012 si anume „(1) Prezenta lege intră în vigoare la 6 luni de la data publicării”, vedem ca se modifica legea nr.231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior. Acest termen si se refera la acea lege (ca sa fie mai clar priviti legea respectiva http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=336378.
  Adica, legiuitorul, prin absurd, in 2013 introduce norme de intrare in vigoare pentru anul 2010. Este desigur alogic dar e asa.

 9. nicu spune:

  buna seara,
  am un stand de produse lactate ,caenu este vanzari cu amanuntul,standul este mai mult ca depozit din el se face distibutie,se pote vinde se pote vinde si pe factura si pe casa de marcat?

 10. Zinaida spune:

  sintem Intreprinzator Individual, am cumparat marfa din China, si o tinem in podvalul casei, adica nu am inregistrat depozit de marfuri. Am incalcat legea sau nu? Sintem obligati sa arendam depozit?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...