37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive urmează să fie lansat din 1 iulie 2017

Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive urmează să fie lansat din 1 iulie 2017

31.01.2017928 views InfoMarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Acest lucru se arată în raportul Ministerului Economiei pentru 2016, în care instituția anunță, inclusiv, despre realizările din domeniul reglementării activității de antreprenoriat și planurile din acest domeniu.

Astfel, în 2016, numărul documentelor permisive solicitate și eliberate de instituțiile de stat din Moldova s-a redus cu 27%, până la 302 documente.

Conform strategiei Moldova 2020, numărul documentelor permisive se va reduce către 2020 cu 40%. Pentru apropierea de acest obiectiv, în Moldova este implementat conceptul mecanismului de administrare și eliberare a documentelor permisive și planul de acțiuni pentru realizarea acestuia.

Urmează ca toate autoritățile publice care eliberează documente permisive să folosească un singur sistem informațional de primire a cererilor, eliberare a documentelor permisive, etc și care va fi integrată cu instrumente IT moderne.

În raportul Ministerului Economiei se arată despre măsurile întreprinse pentru reducerea raportării businessului față de stat. Astfel, parlamentul a susținut inițiativa legislativă care a permis înlocuirea a cinci rapoarte financiare și statistice depuse de agenți economici la IFPS, CNAM, CNAS, BNS în unul singur, unificat.

Concomitent, este implementat sistemul informațional pentru depunerea raportului unificat. Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, acest lucru va permite reducerea volumului datelor pentru depunerea raportului cu aproximativ 40 la sută, va reduce cheltuielile și timpul pentru depunerea raportului, dar și va deveni un instrument pentru combaterea fenomenului salariilor în plic.

Printre realizările din anul trecut se mai numără moratoriul pentru controale de stat, care a permis majorarea veniturilor la buget, dar și a sporit disciplina financiară a businessului. Efectul moratoriului a fost resimțit, potrivit estimărilor Ministerului Economiei, de cel puțin 200 de agenți economici.

De asemenea, a fost lansat un nou mecanism de efectuare a controalelor de stat și a fost inițiată o reformă complexă a instituțiilor cu funcții de control.Aceasta presupune reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control de la 69 la 18 (inclusiv 5 regulatori), caracterul consultativ al verificărilor la companiile noi, care activează mai puțin de 3 ani, extinderea Registrului electronic unic al controalelor, dar și creșterea predictibilității și transparenței controalelor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...