Companiile cu capital străin, a căror cotă este de 7%, generează 23% din valoarea adăugată în Moldova. Acest lucru a fost constatat de un studiu realizat de Echipa Economică Germană (GET Moldova).
Potrivit agenţiei INFOTAG, reprezentantul GET Moldova, Woldemar Walter, a menţionat că aceste companii asigură şi 15% din numărul total al locurilor de muncă în republică, fiind cu 71% mai productive decât cele naţionale şi plătesc salarii mai mari angajaţilor, astfel îmbunătăţind bunăstarea populaţiei şi contribuind la impozite mai mari.
„Companiile cu investiţii străine directe sunt o sursă importantă a venitului de stat, având în vedere că acestea aduc 34% din impozitul pe venit. Adiţional, acestea contribuie şi la alte impozite prin salarii mai mari şi astfel stabilizează sistemul social prin contribuţii mai mari la sistemul de securitate socială (21% din total). Acest lucru arată să Guvernul RM trebuie să depună eforturi mai mari pentru a atrage companiile străine", consideră el.
Şeful GET Moldova, Ricardo Giucci, a spus că suma investiţiilor străine directe pe cap de locuitor în Moldova constituie $741, ţara ocupând penultimul loc printre ţările din regiune. Pe ultimul loc se află Ucraina cu $623. În România, acest indice constituie $3,5 mii pe cap de locuitor.
„Însă acest indice nu poate fi considerat unul universal. Dacă comparăm investiţiile cu PIB, atunci Moldova se situează la mijlocul clasamentului, cu 41% din PIB. De aceea, putem spune că există motive pentru a fi optimişti", consideră el.
Expertul a remarcat că 61% din investiţiile străine directe în Moldova vin din partea UE, iar 65% din exporturile Moldovei ajung în ţările europene. Un alt mare investitor în Moldova este Rusia cu o pondere de 28%. Investiţiile acesteia sunt direcţionate preponderent în sectorul energetic al ţării.
„Cele mai multe investiţii sunt făcute în sectorul energetic - 33%, în domeniul financiar - 18%, în industria prelucrătoare - 16%, în domeniul imobiliar - 10%, în hoteluri şi restaurante - 9%, în comerţul cu ridicat şi cu amănuntul - 9%, în agricultură - 1%", a spus el.
Studiul a fost efectuat în baza datelor Biroului Naţional de Statistică şi Băncii Naţionale.
INFOTAG precizează: GET Moldova reprezintă un grup de economişti care consultă Guvernul Moldovei pe domeniul economic începând cu 2010.