37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Găgăuzia nu va avea buget separat pentru drumuri

Găgăuzia nu va avea buget separat pentru drumuri

20.06.2013832 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Găgăuzia nu va avea buget separat pentru drumuri

Guvernul a respins propunerea ca 100% din taxa pentru drumuri colectată de la autovehiculele înmatriculate în Găgăuzia, să rămână în autonomie.

Ministerul Finanţelor spune că taxa pentru folosirea drumurilor de autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova reprezintă sursă de venit pentru buget. Iar veniturile din taxa pentru drumuri este repartizează proporţional, 50% în bugetul de stat ca sursă pentru completarea fondului rutier, iar 50% pentru unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Fondul rutier pentru 2013 va constitui 1 miliard 235 milioane lei, iar Guvernul a aprobat deja Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul curent.

Potrivit documentului, banii vor fi cheltuiţi pentru:

- 906 milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor

- 100 de milioane de lei pentru reparaţia a 10 kilometri de drum de pe traseul Orhei-Rezina-Călăraşi

- 18 milioane de lei pentru lucrări de proiectare

- Calea Ferată a Moldovei va primi 20 de milioane de lei, pentru instalarea de bariere la intersecţiile de cale ferată.

În anul 2012 Fondul Rutier al ţării a fost de 1,2 miliarde de lei, în timp ce în 2011 suma a fost de 788,9 milioane de lei de lei, dintre care au fost utilizaţi doar 60%.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică lungimea drumurilor publice este de 9344 kilometri, dintre care 3336 drumuri naţionale şi 6088 locale.

Comentarii

  1. stas spune:

    Calea ferata se ocupa cu spalare de bani?: ba scot barierele la intersecţiile de cale ferată, ba le intrduc inapoi. dar ce sa facut cu cei 40% din bani neutilizati in 2011? curtea de conturi cu ce se okupa?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...