37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   (foto, video) Banca Centrală Europeană a prezentat noua bancnotă de 50 de euro

(foto, video) Banca Centrală Europeană a prezentat noua bancnotă de 50 de euro

06.07.20161.363 views Bancamea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit astăzi publicului noua bancnotă de 50 EUR, care va fi pusă în circulație la data de 4 aprilie 2017. Introducerea noii bancnote marchează cea mai recentă etapă a procesului de asigurare a unor bancnote euro și mai sigure. După bancnotele de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR, aceasta este a patra cupiură din cea de-a doua serie de bancnote, cunoscută drept seria „Europa".

„Introducerea noii bancnote de 50 EUR va spori și mai mult siguranța monedei noastre", a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

„Elementele sale de ultimă generație ne ajută să ne protejăm moneda. Acestea se înscriu în eforturile noastre continue de a menține stabilitatea euro, o monedă utilizată cotidian de 338 de milioane de cetățeni din întreaga zonă euro. Introducerea treptată a noilor bancnote, care conțin elemente de siguranță noi și optimizate, evidențiază, de asemenea, angajamentul Eurosistemului față de numerar ca mijloc de plată fiabil și eficient."

Bancnota de 50 EUR este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Volumul bancnotelor de 50 EUR în circulație depășește volumul cumulat al bancnotelor de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR. De asemenea, numărul de bancnote de 50 EUR în circulație este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulație la sfârșitul anului 2002 - anul în care bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație.

Noua bancnotă de 50 EUR include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 EUR din seria „Europa". Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran. Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald", respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 EUR prin utilizarea metodei „atinge, privește, înclină".

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...