37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Formularele cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale

Formularele cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale

28.03.2017904 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În ediţia Monitorului Oficial nr. 85-91 din 24 martie curent a fost publicat Ordinul Serviciului Fiscal de Stat referitor la adoptarea formularelor cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale.

În acelaşi timp, Ordinul IFPS nr. 295 din 8 iunie 2010 privind aprobarea formularelor cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale se abrogă.

Potrivit informaţiei, Serviciul Fiscal de Stat este în drept să aplice măsuri de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale în următoarele cazuri:

  • emiterii deciziei asupra cazului de încălcare şi neexpirării termenului de 30 de zile din data pronunţării acesteia, conform art. 252 din Codul fiscal;
  • contestării deciziilor şi acţiunilor privind executarea silită a obligaţiei fiscale conform art. 273 din Codul fiscal;
  • ridicării sechestrului de pe bunurile necomercializate în urma licitaţiilor petrecute, conform prevederilor art. 203 alin. (14) din Codul fiscal, contribuabilul nedeținînd alte bunuri pasibile sechestrării;
  • efectuării controlului fiscal la contribuabil şi existenţei suspiciunii că bunurile contribuabilului sau debitorului acestuia pot fi înstrăinate pînă la emiterea deciziei asupra cazului;
  • monitorizării contribuabilului în perioada de funcţionare a postului fiscal şi existenţei suspiciunii că acesta va înregistra obligaţii fiscale faţă de buget, pe care nu va fi în stare să le achite.

Menţionăm, că aplicarea sechestrului, ca măsură de asigurare, pe bunurile debitorului, se va efectua de către organul fiscal numai în cazul în care datoriile debitoare au devenit scadente, fapt confirmat în baza constatărilor efectuate de Serviciul Fiscal de Stat.

În acelaşi timp, sechestrarea bunurilor ca măsură de asigurare, inclusiv a mijloacelor băneşti aflate în conturile bancare, se va exercita în modul şi condiţiile prevăzute de Codul fiscal, cu excepţia prevederilor ce ţin de comercializarea bunurilor sechestrate.

Totodată, în scopul comercializării bunurilor sechestrate ca măsură de asigurare a stingerii obligaţiilor fiscale, se va aplica sechestrul ca modalitate de executare silită a obligaţiei fiscale, în conformitate cu reglementările în vigoare ale Codului fiscal.

Evidenţa hotărârilor cu privire la asigurarea stingerii obligaţiei fiscale, a actelor de sechestru ca măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale, precum şi a altor documente aferente se duce similar ca şi pentru actele respective aferent executării silite a obligaţiei fiscale.

Ordinul Serviciului Fiscal de Stat cu privire la adoptarea formularelor cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale conţine:

  • Hotărârea cu privire la asigurarea stingerii obligaţiei fiscale
  • Actul de sechestru ca măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale
  • Lista bunurilor sechestrate ca măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale
  • Hotărâre cu privire la ridicarea/aplicarea sechestrului ca măsură de asigurare de pe bunurile contribuabilului
  • Hotărâre cu privire la ridicarea sechestrului ca măsură de asigurare de pe bunurile contribuabilului.

Prevederile se vor aplica începând cu 1 aprilie 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...