37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Formula sărăciei

Formula sărăciei

27.09.20162.148 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pentru majoritatea pensionarilor din R. Moldova formula după care le-a fost calculată pensia rămâne un mister

Fiecare an în care cotizezi la pensie este considerat un an asigurat pentru mai târziu. Nu însă şi în R. Moldova, unde se vorbeşte despre o eventuală prăbuşire a sistemului de pensii. O reformă ar putea fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, fiind prevăzută şi modificarea formulei de calcul, care, potrivit experţilor, în prezent nu ţine cont de inflaţie şi „redistribuie averea de la cei mulţi şi săraci la cei puţini şi privilegiaţi".

Mariana Şalamac

Formula în baza căreia se calculează pensia pentru limita de vârstă în R. Moldova este destul de complicată, astfel că puţini angajaţi îşi pot estima mărimea pensiei pe care o vor primi. Există nişte repere generale de care depinde cuantumul pensiei: vârsta de pensionare, stagiul de cotizare realizat, venitul mediu lunar asigurat ş. a., dar un eventual calcul este îngreunat de faptul că sunt luate în calcul două perioade: de până în anul 1999, când a fost modificat modul de calculare a pensiei, şi de după anul 1999.

Nu se ţine cont de creşterea preţurilor

Autorităţile pregătesc o reformă a sistemului de pensii, care ar urma să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2017. Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup", care a făcut parte din grupul de lucru care a elaborat conceptul de reformă, spune că problema principală este formula după care se calculează pensia. Mai exact, la determinarea veniturilor nu este luată în calcul inflaţia, astfel că acestea nu sunt indexate anual.

„Nu s-a ţinut cont că, în diferiţi ani, o sută de lei au o valoare diferită: astăzi cu ei poţi cumpăra mai puţin decât ieri, iar mâine mai puţin decât azi. De aceea, principalul este să fie modificată formula de calcul şi în mod obligatoriu să fie indexate veniturile. Mecanismul indexării încă nu este stabilit, ministerul şi experţii determină ce va fi luat în calcul: nivelul inflaţiei, creşterea salariului sau o medie dintre aceşti doi indicatori", a explicat expertul într-un interviu.

„De la cei mulţi şi săraci, la cei puţini şi privilegiaţi"

Şi expertul Viorel Gîrbu a subliniat că, pentru calculul pensiilor după 1998, autorităţile nu au prevăzut un coeficient de actualizare.„Când te pensionezi primeşti aceeaşi sumă care a fost plătită sub formă de contribuţii în 1999, 2000... şi tot aşa, fără actualizare la rata inflaţiei."

„Autorităţile au creat un mecanism de actualizare doar pentru cei privilegiaţi. Noi, în realitate, nu avem un sistem de pensionare echitabil, ci unul care oferă surse de asistenţă financiară pentru autorităţi, care primesc pensii mai mari decât suma contribuţiilor achitate, iar restul populaţiei primeşte mai puţin faţă de contribuţiile plătite pentru a aduna bani pentru pensiile autorităţilor. Este un sistem de redistribuire a averii de la cei săraci şi mulţi la puţini şi privilegiaţi", a mai adăugat expertul.

În acest sens, de menţionat că în R. Moldova, rata de înlocuire a salariului pierdut este cea mai mică din regiune: persoanele care au contribuit la fondul asigurărilor sociale primesc doar 26% din salariul pe care l-au ridicat cândva, faţă de cel puţin 40% în alte state din regiune. Demnitarii şi alte categorii de persoane privilegiate fac excepţie, cu o rată de înlocuire de circa 80%.

Unificarea modalităţii de calcul şi introducerea pensiei de bază

Conceptul de reformă nu a fost făcut public, dar Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţine că principalul obiectiv este asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar. „Vom interveni cu măsuri de politici menite să contribuie la creșterea numărului de contribuabili și stimularea persoanelor să rămână cât mai mult în câmpul muncii, prin recalcularea pensiilor persoanelor care continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei. Toți angajații, inclusiv cei din structurile de forță (MAI, MA, SIS, DIP, SPPS, CNA) vor fi obligați să participe la sistemul asigurărilor sociale", a declarat ministra Muncii, Stela Grigoraș.

Referitor la formula care ar motiva cetăţenii să rămână cât mai mult în sistemul de asigurări sociale, Adrian Lupuşor spune că trebuie compensată creşterea perioadei de cotizare la fond. „În prezent, pentru a ieşi la pensie, trebuie confirmat un stagiu de cotizare de 30 de ani în cazul femeilor şi de 35 de ani în cazul bărbaţilor. Cred că este foarte mult. Trebuie stabilit un stagiu mai mic, iar pentru fiecare cinci ani de achitare a contribuţiilor de asigurări sociale după îndeplinirea stagiului să fie stabilit un coeficient care va spori pensia", consideră expertul.

Reforma prevede unificarea treptată a condiţiilor privind stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, combaterea fenomenului muncii nedeclarate și a salariilor „în plic" şi reducerea inechităților din sistem. Pentru aceasta urmează să fie unificată modalitatea de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni (deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori) și să fie exclus ‚stagiul special' din sistemul public de asigurări sociale. Noua formulă ar urma să asigure o interdependență mai bună dintre contribuțiile sociale și mărimea pensiei, precum și valorizarea venitului obținut în trecut. Totodată, ar putea fi introdusă pensia de bază.

...şi un calculator online

Șefa Direcției politici de asigurări sociale, Nelea Rusu, a menţionat că, pentru a spori transparența sistemului, va fi instituit calculatorul online de determinare a cuantumului pensiei, care „va reduce birocrația din sistem și va permite tuturor cetățenilor să-și calculeze individual mărimea pensiei lor". Despre necesitatea unei astfel de platforme a menţionat şi Adrian Lupuşor: „Este necesară o transparenţă totală, o platformă unde fiecare va putea introduce parametrii necesari şi să-şi calculeze individual pensia".

În urma implementării reformei, CNAS va deveni singura instituție de stat abilitată cu funcții de stabilire a tuturor tipurilor de pensii, prin preluarea funcţiei de stabilire și plată a pensiilor structurilor de forță (MAI, MA, SIS, DIP, SPPS, CNA).

Nicio şansă la un trai decent

La 1 iulie curent, în R. Moldova erau 683,772 mii de pensionari. Dintre aceştia 523,644 mii primeau pensii pentru limita de vârstă, în mărime medie de 1.307,25 lei, după indexarea cu 10,1% la începutul lunii aprilie curent. Această indexare se face anual, dar nu este însă suficientă în condiţiile în care preţurile cresc mai mult decât măsura în care se ajustează pensiile. Astfel, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, pensia medie pentru limită de vârstă acoperă doar la nivel de 85,8% minimul de existenţă, stabilit pentru pensionari în mărime de 1.523,6 lei. Situaţia este şi mai proastă în cazul persoanelor ce primesc pensia minimă, care constituie 844,71 lei pentru lucrătorii din agricultură şi 948,84 pentru ceilalţi beneficiari.

Opinie
Viorel Gîrbu, expert la Institutul Economiei de Piaţă

„Formula de calcul este dificilă deoarece ia în consideraţie două etape: până în anul 1998, când a fost reformată modalitatea de calcul a pensiei, şi după. Problema este a autorităţilor, deoarece acestea nu ştiu exact ce contribuţii au fost achitate până în 1998 şi din acest motiv poartă oamenii pe drumuri pentru a aduce diferite hârtii confirmatoare. Iar dacă nu aduci aceste hârtii este ca şi cum nu ai fi plătit contribuţiile, este o atitudine agresivă faţă de cetăţeni.

Autorităţile puteau veni cu o abordare generică pentru perioada de până în 1998, astfel încât şi cetăţenii să înţeleagă cum se calculează pensia. Or autorităţile au creat, aşa cum obişnuiesc, un sistem complex pe care nici ele nu îl înţeleg, pentru a estorca mită. Cine ştie cui să-i dea mită primeşte o pensie mare! Modalitatea actuală de calculare a pensiei este una confuză şi inechitabilă. La nivel de principii, legea pensionării presupune echitate şi solidaritate, dar la nivel de reglementare aceeaşi lege deja creează categorii de pensionari privilegiaţi. ‚Întâmplător', aceste categorii sunt chiar cei care participă la elaborarea de legi: deputaţi, miniştri, funcţionari, judecători, procurori... adică cei cărora trebuie să le mulţumim pentru dezastrul în care ne aflăm."

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...