Ieri, 29 februarie 2016, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) și Comitetul Sectorial pentru formare profesională din Agricultură și Industria Alimentară au semnat un Memorandum de colaborare.
Semnarea memorandumului creează o platformă de dialog tripartit în domeniul agriculturii și industriei alimentare. Aceasta va facilita consultarea propunerilor de politică a MMPSF în diferite domenii, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, combaterea muncii la negru și a „salariilor în plic", în special în agricultură. De asemenea, va permite actualizarea Clasificatorului ocupațiilor și Nomenclatorilor meseriilor, elaborate de MMPSF, precum și planificarea pregătirii specialiștilor cu finanțare bugetară etc.
"Agricultura și industria alimentară sunt sectoare cu potențial de dezvoltare pentru Republica Moldova care vor avea nevoie de o forță de muncă bine pregătită, competitivă, capabilă să creeze valoarea adăugată în aceste sectoare. Aceasta va contribui la creșterea nivelului de trai și reducerea cheltuielilor pentru protecția socială a populației", a declarat ministrul, Stela Grigoraș.
La rândul său, Leonard Palii a reiterat: "Datorită semnării Memorandumului vom contribui la asigurarea dreptului salariaților de a beneficia de o formare profesională continuă, implicit prin dezvoltarea unor forțe de muncă calificate".
Implementarea Memorandumului va contribui la dezvoltarea și formarea culturii organizaționale, va consolida cinci comitete sectoriale existente, precum și va stimula crearea altora noi.
Crearea comitetelor sectoriale și elaborarea standardelor ocupaționale este inclusă în Strategia de dezvoltare a învățămîntului vocațional/tehnic pe anii 2013-2020. Strategia prevede elaborarea pînă în anul 2020 a comitetelor sectoriale în 12 domenii de specializare și elaborarea către 2017, precum și a setului de standarde ocupaționale pentru meseriile vocațional/tehnice.